Tokaj-Hegyalja

2024.06.02. 08:00

A legendás Béres család mindig Tokaj-Hegyalján akart borászkodni

A Béres név Magyarországon az egyik legismertebb márkanév, mely mögött egy elkötelezett és hagyománytisztelő család áll. Elkötelezettségük azonban nem korlátozódik a gyógyszergyártásra. Az elmúlt több mint húsz év során nevük szorosan összefonódott a Tokaj-Hegyalja borvidékkel is.

Gárdonyi Edina

A szőlőhegy kincse a bor

Fotó: Goskova Tatiana

Béres József megosztotta a boon.hu-val, miért döntöttek úgy, hogy ezen a vidéken alapítanak borászatot. Egy következő cikkünkben pedig Béres Klára és a monoki Szent Orbán ereklye kerül középpontba. A Béres család gondosan őrzi az alapító, id. dr. Béres József emlékét és szellemi örökségét, miközben a vállalat vezetésében már a harmadik generáció is részt vesz, biztosítva a folytonosságot.

Szerettek volna hozzájárulni Tokaj-Hegyalja gazdag örökségéhez

„A kilencvenes évek elején kezdtünk el Magyarország borvidékein barangolni, ahol találkoztunk borászokkal és megismertük a minőségi magyar borokat. Ekkor fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy részt kellene vállalnunk ebben a tisztességes, emberi munkában. Családunkban hamar megszületett az elhatározás: saját borászatot alapítunk, hogy kiváló borokat készítsünk” – osztotta meg velünk Béres József, hogyan merült fel a borászat gondolata a családjukban.

Arra a kérdésre, hogy miért éppen Tokaj-Hegyalja lett a kiszemelt borvidék erre a célra, a következőt felelte:

Kezdetektől fogva a Tokaj-Hegyalja borvidék járt a fejünkben. Árvay János rátkai borász barátommal voltak terveink, de azokat a gondolatokat még nem követték tettek. 2002-ig kellett várnunk, amikor adódott egy lehetőség, hogy területeket és szőlőt vásároljunk Erdőbénye határában. Ekkor kezdődött a szőlőbirtokunk története. Nekünk nem az hiányzott, hogy a Béres családnak, vagy édesapámnak – aki akkor még élt, és Kisvárdán a kevés saját alföldi borát minden évben elkészítette – legyen saját bora. A legfontosabb célkitűzésünk az volt, hogy tegyünk valamit ezért a vidékért: mi soha máshol nem akartunk borászkodni, csak Tokaj-Hegyalján. A Tokaji egy ötszáz éves márka, amelyet világszerte ismernek. Ez a történelmi borvidék nemcsak Magyarország számára jelentős, hanem a világ borvidékei között is az egyik legkiemelkedőbb. Ezért döntöttünk úgy, hogy belevágunk, és a Tokaj-Hegyalján kezdünk el borászkodni, hogy hozzájáruljunk ehhez a gazdag örökséghez.

Két pápa is kapott Béres aszút

A tokaji borok és a római pápák között nagyon régi a kapcsolat. Van egy különös legenda, miszerint amikor XIV. Benedek pápa regnált, akkor Mária Terézia tokaji aszút küldött ajándékba a pápának. Amikor 2005-ben XVI. Benedek pápa uralkodása elkezdődött, felvetődött bennük, hogy ezt a tokaji bor ajándékot megismételik. 2008-ban Erdő Péter bíboros erdőbényei tokaji aszút és esszenciát ajándékozott a pápának. Ezt a hagyományt sikerült folytatni a Béres családnak, amikor a római Magyar Nemzeti Zarándoklat keretein belül április 25-én magánkihallgatáson találkoztak Ferenc pápával a Vatikánban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!