boon.hu video

2024.07.03. 20:00

Boszorkányok és rejtélyes varázslatok Miskolcon - képekkel, videóval

Kis boszorkányok és mágusok készítenek varázspálcát és művészi alkotásokat a a Miskolci Galéria Alkotóházában.

Édes Richárd

Alkotótáborosok alkotás közben

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

E két téma köré szervezett kreatív alkotótábort a gyermekeknek Orosz-Stefán Renáta és Zámborszki Eszter.

A gyerekek varázslókká és boszorkányokká válnak a táborban

Orosz-Stefán Renáta művésztanár, az Avasi Gimnáziumban rajzot és vizuális kultúrát tanít. Emellett képzőművész is, korábban rendezett már kiállítása a Miskolci Galériában. A tanárnő már ötödik alkalommal szervezett nyári kreatív tábort, és magát az alkotást is varázstevékenységnek tekinti: 

Egy kis pihenő alkotás közben
Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A képzőművészet is egy varázsvilág, amiben jó, ha részt vesznek a gyermekek. Mert ezáltal felfedezik magukat, a saját belső világaikat, és az offline életben is örömöt találnak. A kreatív alkotótáborokban a kezdetektől mindig egy elképzelt világ, egy kiválasztott történetszál volt a fő szervezőerő. Ezt különböző képzőművészeti technikákkal tettük érdekessé, a témához kapcsolódó eszközöket készítettünk. Varázslényeket fedeztünk fel, szép térképeket rajzoltunk hozzájuk. A gyerekek minden alkotótáborunkban szerepbe kerülnek: azonosulnak a mesebeli hősökkel, így minden játékunk egy izgalmas kalanddá válik.

Orosz-Stefán Renáta táborai minden évben más témát jártak körbe. Az első az Időutazókról szólt, a második a Tengeri kaland címet kapta. A harmadik tábor a Dzsungelből dzsungelbe a bennszülöttek közé kalauzolta a gyermekeket, míg a negyedik a Mesék, mondák, mítoszok történeteit vette elő.

A jelenlegi, ötödik alkalommal kicsik és nagyok a Varázslók és boszorkányok kalandjait élik át. A tábor másik vezetője, Zámborszki Eszter pedig varázslatos mesékkel kápráztatja el a táborlakókat. A meséivel mindig kapcsolódik az aznapi alkotótevékenységhez. Mivel kedden varázspálcákat készítettek a gyerekek, az aznapi mese az Aranypálca volt, boszorkányból tündérré változó szereplővel. A táborban a foglalkozások során a gyermekekkel körbejárják a zenék, a színek birodalmát, a varázslási lehetőségeket és a gyógynövényeket is, ehhez választ Zámbroszki Eszter egy adott népmesét.

Minden napnak megvan a művészi  technikája a táborban

A táborlakók kedden varázspálcát készítettek, de minden nap más képzőművészeti technikát tanulnak a gyermekeknek. Hétfőn belevágtak a Varázskódex első lapjának elkészítésébe, aztán kedden a vágott hegyű tollakkal folytatták. Szerdán előveszik a cianotípiát, egy hagyományos, mégis izgalmas fotós eljárást. A táborban használnak levegőre száradó gyurmákat, így a plasztikát is beemelik az alkotói lehetőségek közé. Csütörtökön a tervek szerint meglátogatják majd a Hangszínhely Fesztivál tárlatát, ahol kortárs képzőművészek által készített tárgyakat, műalkotásokat látnak a gyermekek- valamilyen módon kapcsolódnak a hangokhoz, a zenéhez.

Orosz-Stefán Renáta egy zenei performansszal szeretné színesíteni a kis varázslók és boszorkányok életét:

Ez lesz a zenés napunk, és magunk is készítünk majd a tárgyakból hangot adó eszközöket. A kockasajtos dobozból, üvegekből, kavicsokból, hiszen ezek egymáshoz ütve nagyon jó hangokat adnak ki. Pénteken befejezzük a Varázskódex lapjait, és mágikus pecsételni is fogunk dekorgumiból. Kristályokat készítenek kristálymerítéses eljárással, egy napig növesztjük majd a kristályt trisóból.

Az öt nap alatt a gyerekek találkoznak képzőművészettel, kortárs alkotásokkal és performansszal is a saját zenei alkotásaik által. Péntek délután mindezt a tervek szerint szülőknek előadható műsorrá szervezik, egy kis kiállítással együtt. 

„A mesékkel a legnagyobb erőforrásunkat, a fantáziánkat erősítjük”

Zámborszki Eszter, az egyik táborvezető mesemondó és mesepedagógus, aki imád rajzolni és alkotótevékenységet végezni. 

A mesepedagógiának része az alkotótevékenység. Nagy öröm számomra, hogy Renátával együtt megszerveztük ezt a mesés alkotótábort. Egy izgalmas öt nap születik belőle, szuper kis társaság jött össze.

A mese és az alkotás Eszter szerint különösen fontos a gyermekek számára. Hiszen a 21. században mindent készen kapnak, minden vonatkozásban előre kitalált képek és tárgyak veszik körül őket. Ezért lényeges a képzelőerő erősítése a mesével, mert ez létfontosságú egy kisgyermek életében.

„A tábor témája a varázslat. A képzelőerővel a semmiből alkotunk valamit. Mind az alkotótevékenység, mind a képzőművészet formájában tudjuk ezt támogatni a táborba érkező gyermekeknél- avatott be minket a tábor titkaiba Eszter. 

7 évestől egészen 14 éves korig sokan jelentkeztek, azonban a 8-9 évesek vannak túlsúlyban. A mesepedagógus szerint nyitottak, beszédesek a gyermekek, minden játékban szívesen részt vesznek. Egy könnyen motiválható, jó társaság jött össze, akiknek élmény mesélni. 

„A pálcával a házunk mellé varázsolnám a Balatont”

Kató Erik 8 és fél éves, most másodikos a Szent Ferenc Katolikus Iskolában. 

Leginkább az tetszik a táborban, hogy együtt alkothatunk. Most épp egy varázstérképet rajzolok. A táborról szól, varázslókról és boszorkányokról.

Erik az első napon még egy kicsit izgult. Úgy érzi, eleinte nem volt túl beszédes, de aztán meglelte ebben az örömöt, mert a táborban a barátkozás és a játék összehozza a gyerekeket. 

A 9 éves Hegyesi Lili a Szirmai Református Általános Iskolába jár. Neki a mesék és a rajzolás tetszik a legjobban, a boszorkányos mesékkel együtt. „Boszorkánykódexet fogunk készíteni, és a kalligráfiai írást is gyakoroltuk”. Ha tehetné, a frissen elkészített varázspálcával elintézné, hogy a házuk mellett legyen a Balaton.

A Jezsuita Gimnáziumba járó Osgyáni Liza 11 éves és ötödikes. Ő már ötödik alkalommal jött a kreatív nyári alkotótáborba. Érdekesnek látja a korábbi táborokhoz képest, hogy most már a magyar népmesék is megjelennek. Szerinte az emberek azért rajonganak annyira a boszorkányos és varázslatos történetekért, mert ha valaki szerepeltet a meséjében egy boszorkányt, akkor egy egészen különleges fantasyvilágot hoz létre:

Az embert megragadja a mágia és a boszorkányos kalandok sora. Elkezd varázslatokon gondolkozni, mágikus öltözeteket felvenni, azonosul ezzel a rejtélyes világgal.

További videós tartalmainkért keresse fel youtube csatornánkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában