Munkahelyek

2024.07.25. 11:30

Kétarcú a munkaerőpiac hazánkban

Borsodban egyszerre van jelen a munkaerőhiány és munkaerő kibocsátás is, azonban van olyan vármegye, ahol ötödével nőtt, míg máshol ennyivel csökkent a meghirdetett állások száma.

Ujlaki Attila

A turizmus sokat hozzátette a növekedéshez

Fotó: Kallus György

Két vármegye kivételével az ország egész területén nőtt az álláshirdetésekre beérkezett jelentkezések száma 2024 második negyedében az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb emelkedés Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Fejér vármegyékben történt. Az elérhető állások száma az elmúlt másfél évhez hasonlóan továbbra is csökken év-év összehasonlításában, de már csak 2,9 százalékkal marad el a tavalyitól – mutatott rá a Profession.hu aktuális negyedéves jelentése. 

A boon.hu-nak Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Iparkamara elnöke elmondta, hogy a munkaerőpiac hullámzó. 

Egyszerre van jelen munkaerőhiány és munkaerő kibocsátás

– mondta. Hangsúlyozta: ez jelentősen függ az aktuális piaci helyzettől. „Vármegyénkben a gazdaság működik, ami azt jelenti, hogy a foglalkoztatottság megfelelő szinten van” – húzta alá. Arról is beszélt, hogy korábbi gazdasági nehézségek ellenére a gazdaságnövekedési tendencia folytatódik térségünkben. 

Csökkenő „kilengések”

A kutatás arra is rámutat, hogy mérséklődnek a kilengések a hazai munkaerőpiacon, közelít egymáshoz a munkaerő-kereslet és -kínálat. Míg tavaly ilyenkor 44 százalékot nőtt az álláshirdetésekre leadott jelentkezések száma 2022 azonos időszakához képest, addig most csak 17 százalékot az előző évihez mérten. Ezzel párhuzamosan 2,9 százalékkal kevesebb álláslehetőséget publikáltak az ország leglátogatottabb tematikus állásportálján – ez szintén mérsékeltebb különbség a 2023-ban kimutatott 23 százalékos csökkenéshez viszonyítva.

Tarol a vendéglátás

A különböző szakmák közül a leglátványosabb növekedést a közigazgatásban és a vendéglátás, idegenforgalomban feladott álláshirdetések száma produkált a vizsgált időszakban, csökkenést pedig a mezőgazdaság, környezet, a mérnök és a gyártás, termelés. 

A vármegyénként elérhető lehetőségek nagyon eltérőek az országon belül, lokációtól függően változik, hogy találkozik-e a kereslet és a kínálat

 – mondta Tüzes Imre Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója. Arra is kitért, hogy a bérek feltüntetése mellett ezzel a lehetőséggel is versenyelőnyre tehetnek szert a munkáltatók a többi hirdető között, és akár az ország távolabbi pontjából is szerezhetnek értékes munkaerőt.

Kihívások és lehetőségek 

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye helyzete különösen érdekes, mivel itt a munkaerőpiac dinamikája összetett és sokrétű. Az ipari hagyományokkal rendelkező térségben a nehézipar átalakulása és a munkahelyek megszűnése komoly kihívást jelentett az elmúlt évtizedekben. Azonban az elmúlt időszakban jelentős fejlődésnek indultak a szolgáltató és a logisztikai ágazatok, ami új munkahelyeket teremtett. 

A legfrissebb adatok szerint Borsodban a meghirdetett állások száma enyhe növekedést mutat, mintegy 5-10 százalékkal az előző évhez képest. Ez a mérsékelt növekedés annak köszönhető, hogy több nagyvállalat is befektetett a térségben, új gyártó és logisztikai központokat hozva létre. Emellett a helyi kis- és középvállalkozások is egyre aktívabbak, különösen a turizmus és a vendéglátás területén, ami szintén hozzájárult a munkahelyek bővüléséhez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!