Télre készülve

2 órája

Tűzifavásárlás: mire figyeljünk így ősszel a szezon idején?

A tűzifavásárlás iránti érdeklődés újra megélénkül így az októberi hónapban. A fával fűtők által generált keresletet a tűzifa kereskedelemmel foglalkozók biztonsággal ki tudják elégíteni. Az erdészeti hatóság által szigorúan ellenőrzött piac nagy részén ma már inkább a tisztességes kereskedés a jellemző, de még ma is akadnak tisztességtelen árusok.

Szőke Ariadné

Tanácsok, hogy milyen tűzifa után járjunk

Fotó: Bencsik Adam

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb elemzése, amelyből kiderült, hogy a tavaly augusztusi árakhoz képest a fabrikett mázsánkénti ára 4 százalékkal, a tűzifáé pedig 8 százalékkal csökkent - írja a Pénzcentrum.  A tűzifa esetében sokkal nagyobb csökkenés figyelhető meg, 100 kilogramm belőle idén 7640 forintba kerül, míg tavaly mindez 8270 forint volt. A portál felhívta a figyelmet arra, hogy októbertől, ha beindul a fűtésszezon, ezzel párhuzamosan a tüzelőanyagok ára is megemelkedik, tehát az augusztusi árakhoz képest akár 15 százalékkal lesznek drágábbak. Az Agrárminisztérium arról adott tájékoztatást, hogy idén sem lesz hatósági áras a tűzifa, mint ami 2022-ben volt. „Az Agrárminisztériumnak nincs tudomása a kormány olyan szándékáról, hogy 2024. évben hatósági árat vezessen be a tűzifára” – közölte a tárca a hírportállal.

tűzifa tűzifavásárlás tüzelőanyag Mihók István
Tanácsok, hogy milyen tűzifa után járjunk
Fotó: Bencsik Adam

Tűzifavásárlás és felkészülés a szezonra Borsod-Abaúj Zemplén vármegyében 

Az Északerdő Zrt. a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye erdeinek csaknem felét kezeli. A társaság évente mintegy 220-230 ezer köbméter faanyagot termel hosszú távú, fenntartható módon az erdők nyersanyagtermelő-képességének megőrzésével. Ebből 110-130 ezer köbméter tűzifa keletkezik, amit társaságunk folyamatosan értékesít. Jelenleg újra megnövekedett a kereslet a tűzifa iránt – nyilatkozta Mihók István, az Északerdő Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese.

Az Északerdő Zrt. a Belügyminisztérium által meghirdetett, szociális célú tüzelőanyag program keretén belül elkötelezett a tekintetben, hogy a lakossági tűzifa keresletet maradéktalanul teljesítse. 

„Tűzifavásárlás esetén a tárolással, felhasználással kapcsolatban javasoljuk, hogy a helyben, azaz a lakóhelyhez legközelebb található faanyagot részesítsék előnyben. Így a szállítási költségeket is minimalizálhatják. A felhasználásnál fontos tényező a kitermelt kemény lombos faanyag nedvességtartalma, ami friss termelésnél 40-45% is lehet. A vásárolt tűzifa nedvességtartalmát tehát meghatározza a kitermelés ideje, időszaka. Az erdészeti társaságok a kitermelt faanyagot folyamatosan értékesítik. Tapasztalataink szerint sokan előre és tudatosan vásárolnak. A legtöbben 8 vagy akár 10 hónappal a tervezett felhasználás előtt veszik meg a tűzifát – fejtette ki a vezérigazgató-helyettes, aki hozzátette, az őszi friss kitermelésű tűzifa vásárlása esetén arra kell számítani, hogy a tűzifa nedvességtartalma nem lesz alacsony. – A fedett, szellős helyen történő tárolás, valamint a gyors darabolás segíti a víztartalom gyorsabb csökkenését és ezzel egy időben csökkenthető a káros anyag kibocsátás is, valamint a tüzelőberendezés élettartama is meghosszabbítható" – mondta Mihók István.

Az Északerdő Zrt. továbbá felhívja a figyelmet a számla és szállítójegy nélküli illegális értékesítésre. Azokra az árusokra, akik jellemzően mennyiségi szempontból tévesztik meg a jóhiszemű vásárlókat. „Fontos kiemelnünk, hogy az Erdőgazdaság köbméterben értékesíti a tűzifát. Egy erdei köbméter 1x1x1,7 m sarangolt faanyagot jelent, azaz 1 méter széles, 1 méter hosszú és 1,7 m magas szabályosan összerakott faoszlopot jelent – mondta a vezérigazgató-helyettes a boon.hu-nak.

Tűzifavásárlás esetén általános információk 

Tűzifavásárlás kapcsán az alábbi információkat nem lehet elégszer elismételni, annak érdekében, hogy a visszaélések megelőzhetőek legyenek és a vásárlók megkárosítása elkerülhető legyen - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapja, a nak.hu. Legfrissebb tájékoztatása szerint, vásároljunk olyan ismert erdőgazdálkodótól vagy kereskedőtől, aki megtalálható a Nébih nyilvántartásában, rendelkezik EUTR-azonosító számmal, ami alapján ellenőrizhetjük a tevékenységét. 

Tűzifavásárlás esetén figyeljünk inkább a térfogatra (köbméterre), így könnyebben ellenőrizhető – egy egyszerű mérőszalaggal – a megrendelt tűzifa mennyisége. A térfogatra történő vásárlás kapcsán az egyes fapiaci mértékegységek között segít eligazodni a NÉBIH Tűzifát csak okosan kiadványa. 

Ha újságban, interneten látott hirdetés alapján választunk – addig számunkra ismeretlen – eladót, keressük meg a hirdetésben az úgynevezett EUTR-azonosítót. Ha nem találjuk, kérjük el az eladótól, így ellenőrizhetjük annak hitelességét. A megadott telefonszámot is ellenőrizhetjük a NÉBIH által folyamatosan frissített feketelistán. A tűzifavásárláshoz szükséges ellenőrző listát a NÉBIH központi portálján találhatjuk meg.
Összefoglalható tehát, hogy tűzifavásárlás esetén mindig ellenőrizzük a leszállított tűzifa fajtáját, mennyiségét (térfogatát), állapotát, összerakottságát és feldolgozottsági fokát – hívja fel a figyelmet az agroinform.hu. Amennyiben úgy érezzük, hogy megtörtént a baj és megtévesztés áldozatai lettünk, úgy értesítsük a rendőrséget és a fogyasztóvédelmi hatóságot, illetve tegyünk bejelentést a Nébih felé az [email protected] e-mail címen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában