Előkészítő ülés

2024.06.21. 17:59

Nem hitt a gyilkosságot tervező gyereknek a bíró

További tárgyalásokat írtak ki a Miskolci Törvényszéken annak a tizenhét éves fiúnak az ügyében, aki tömegmészárlásra készült korábbi iskoláiban.

Boon.hu

A miskolci tini a társával tervezett mészárlást

Fotó: ÉM

Előkészítő ülést tartott a Miskolci Törvényszék, annak a fiatalkorú vádlottnak az ügyében, aki Miskolcon iskolai tömegmészárlás elkövetését tervezte. A vádirati tényállás szerint a terhelt 2022 őszén az osztálytársainak arról számolt be, hogy iskolai támadásokról szóló videókat szokott nézni az interneten. Később már folyamatosan arról beszélt, hogy  ő is lövöldözne egy iskolában.

Tervezte a mészárlást

Az iskolai lövöldözés gondolata magántanulóvá válása után hatalmasodott el a vádlotton. Ezt internetes beszélgetései alapján volt általános iskolájában, illetőleg az aktuális középiskolájában tervezte végrehajtani. A terhelt az említett oktatási intézményekben videófelvételeket készített, továbbá internetről igyekezett felderíteni, hogy hogyan juthatna legálisan vagy illegálisan fegyverhez, illetve ennek sikertelensége esetén házilag hogy tudna lőfegyvert vagy bombát előállítani. 

Beszélgetéseket folytatott arról, hogy milyen ruházatot fog használni, hogyan hatol be az osztálytermekbe, minimum húsz, akár ötven diákot megölne.

2023 márciusában rendszeresen rákeresett olyan internetes platformokra, ahol iskolai lövöldözésekről olvasott, cselekménye befejeztével öngyilkos akart lenni, vagy a rendőrökkel lövette volna agyon magát.

Beismerte, de hiába

Váratlan fordulat volt, hogy nem fogadták el a beismerő vallomást – számolt be az esetről a tv2.

Csak gyerekeket akarok ölni, mi rossz van abban?

– idézték a fiú szavait. Szerdán volt az előkészítő ülés, ahol a tinédzser beismerte a tettét, de a törvényszék nem fogadta el a bűnbánást. Két év hat hónap javítóintézetet kapott volna az ügyészség mértékes indítványa alapján, de a törvényszék tovább szeretné vizsgálni a szakértőkkel, hogy mentális állapota alapján visszaengedhető-e a társadalomba vagy újra megpróbálná végrehajtani véres tettét. Így az előkészítő ülést követően tárgyalásra tűzik az ügyet és bizonyítási eljárás kezdődik.

Lichy József ügyvéd azt nyilatkozta, őszre két tárgyalási napot is kitűzött a törvényszék.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában