Kirívóan durva erőszak

2024.07.09. 10:10

Ok nélkül, brutálisan végzett két hajléktalan társával

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként az ítélet helybenhagyását indítványozta azon többszörösen büntetett előéletű vádlottal szemben, aki ok nélkül ölte meg két hajléktalan társát, egy harmadik ismerősét pedig kifosztotta.

Késsel támadt áldozataira (illusztráció)

Fotó: Vajda János

A Miskolci Törvényszék különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette, kifosztás bűntette, valamint okirattal visszaélés vétsége miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a vádlottat azzal, hogy a fegyházbüntetésből legkorábban 40 év múlva bocsátható feltételes szabadságra.

 Az ítélet szerint a hajléktalan vádlott 2020 augusztusában együtt italozott a szintén hajléktalan férfival. Italozás közben elhatározta, hogy a sértettet megöli. Ennek érdekében elcsalta egy hétvégi házhoz, ahol egy vastag fakaróval addig ütötte gyanútlan áldozatát, amíg az elhunyt. A holttestet egy fás-bokros lejtős területen legurította, azt egy fa tövében, hetekkel később találták meg. 

Egy hónappal később, 2020. szeptember 11. napján az esti órákban a vádlott együtt italozott hajléktalan társaival egy birtokba vett lakóháznál, majd a sértett elment a saját lakrészébe aludni. Hajnalban a vádlott bement az alvó férfihez és ok nélkül kézzel bántalmazta, majd a nála lévő késsel, körülbelül 50 alkalommal megszúrta, megvágta. Végül a holttestet egy paplanhuzatba csomagolva az udvaron lévő kútba dobta.

Másodfokon tárgyalják

Még ugyanebben a hónapban egy másik, alvó ismerősétől elvette pénzét és igazolványait. Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette. A vádlott enyhítés érdekében, védője pedig elsődlegesen téves minősítés és felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett. 

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bíróság döntése törvényes és megalapozott. A többszörösen büntetett előéletű, visszaeső vádlott minden méltányolható indok nélkül, orvul és alattomosan támadt ártatlan áldozataira. A kitartó módon elkövetett, kirívóan durva erőszak kellően indokolja a vele szemben kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztés büntetés alkalmazását, melynek enyhítésére nincs törvényes indok. A társadalom védelme ilyen gátlástalan és erőszakos elkövetőkkel szemben csak példás büntetéssel biztosítható, ezért az ítélet helybenhagyása indokolt. 

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában