Vigyázat!

2024.07.18. 15:30

A rendőrség nevében küldenek ki fizetési felszólításokat csalók

A rendőrség figyelmeztet, hogy csalók hamis fizetési felszólításokat küldenek ki, amelyek látszólag a rendőrségtől származnak. Az üzenetek be nem fizetett bírságra hivatkoznak, és egy linket tartalmaznak, amelyre kattintva adatokat próbálnak megszerezni.

Gárdonyi Edina

Sms-ben is próbálkoznak a csalók

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: David Ramos

A police.hu tájékoztatása szerint az adathalászok különféle módszerekkel próbálják megszerezni személyes és bankkártya adatainkat anyagi haszonszerzés céljából. Az SMS-ek gyakran be nem fizetett közigazgatási bírságról, tilosban parkolásról vagy gyorshajtásról szólnak, és egy hamis ügyintézési portálra (www.ugyintezes-policeportal.com) irányítanak, ahol a bírság állítólag rendezhető.

Egy miskolci sértett nyilatkozata is olvasható a police.hu-n: 

„Egy ismeretlen mobilszámról 2024. április 25-én egy SMS-üzenetet kaptam a rendőrség nevében, hogy büntetésem van, amit be kell fizetnem. Az üzenetben egy link volt található, amire én nem kattintottam rá, mert tudom, hogy a rendőrség nem SMS-ben küldi ki a bírságot. Mivel gyanúsnak tűnt, ezért felkerestem a rendőrség honlapját, ahol alátámasztották a kételyeimet, ezek után már biztos voltam benne, hogy csalás történt, ezért hívtam a rendőrséget.”

Az ügyben információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás gyanúja miatt folytatnak nyomozást. A rendőrség hangsúlyozza, hogy soha nem küldenek SMS-t az ügyfeleknek. A személyes és banki adatok védelme érdekében fontos, hogy a rendőrség e-ügyintézési portálját kizárólag a https://ugyintezes.police.hu/ honlapcím beírásával érje el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában