Tárgyalás

2 órája

Jó útra tért, állítja az iskolai mészárlást tervező miskolci fiú (videó)

Tárgyalást tartott a Miskolci Törvényszék, annak a fiatalkorú vádlottnak az ügyében, aki Miskolcon iskolai tömegmészárlás elkövetését tervezte. A fiú előre megtervezte hogyan zajlana az iskolai lövöldözés.

Boon.hu

Levente a bíróság folyosóján

Fotó: BOON

A vádirati tényállás szerint a terhelt 2022 őszén az osztálytársainak arról számolt be, hogy olyan videókat szokott nézni az interneten, amelyeken iskolai támadások vannak. Később már folyamatosan arról beszélt, hogy ő is lövöldözne egy iskolában. Az iskolai lövöldözés gondolata magántanulóvá válása után hatalmasodott el a vádlotton.

iskolai lövöldözés
Tavaly áprilisban döntött a bíróság az előzetes letartóztatásról, azóta van javítóintézetben Levente. Mostanra már nem foglalkoztatja az iskolai lövöldözés gondolata, állítja
Fotó: BOON

Megtervezte, milyen lesz az iskolai lövöldözés

Ezt internetes beszélgetései alapján volt általános iskolájában, illetőleg az aktuális középiskolájában tervezte végrehajtani. A terhelt az említett oktatási intézményekben videófelvételeket készített, továbbá internetről igyekezett felderíteni, hogy hogyan juthatna legálisan vagy illegálisan fegyverhez, illetve ennek sikertelensége esetén házilag, hogy tudna lőfegyvert vagy bombát előállítani. Beszélgetéseket folytatott arról, hogy milyen ruházatot fog használni, hogyan hatol be az osztálytermekbe, minimum húsz, akár ötven diákot megölne. 2023 márciusában rendszeresen rákeresett olyan internetes platformokra, ahol iskolai lövöldözésekről olvasott, cselekménye befejeztével öngyilkos akart lenni, vagy a rendőrökkel lövette volna agyon magát. Levente az eset óta javítóintézetben van, nevelők és pszichológusok foglalkoznak vele. A fiú teljes körű beismerő vallomást tett az előkészítő ülésen, ennek ellenére a bíróság lefolytatja a bizonyítási eljárást. Ügyében most újabb tárgyalást tartottak.

Másokat hibáztatott

A világnézetem rengeteget változott. Emlékszem, hogy régen úgy gondoltam, hogy nincs jó ember a földön, mert másokat okoltam olyan dolgokért, amikért én voltam a hibás

– mondta a fiú. A javítóintézetben nevelők, pszichológusok és pszichiáterek foglalkoznak vele.

Egy olyan csoportba kerültem, ahol olyan nevelőim voltak, akikkel sokat beszélgethettem és megpróbáltak jó útra téríteni, sikerült is

– tette hozzá. Levente azóta szorgalmasan tanul és próbálja elkerülni a javítóintézeten belüli konfliktusokat is. Édesanyjával már arra készülnek, hogyan folytathatja majd az életét a büntetésének letöltése után.

A tárgyalás szerdán folytatódik, zárt ajtók mögött, szakértők meghallgatásával – számolt be róla a Tények.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában