Helyi közélet

2008.11.22. 09:10

Etnikai szabadesés

<p>Ránéztem a szélsőjobb portáljára, szinte bármilyen bűncselekménynél a cigányságot tekintik elkövetőnek. A cigány vezetők közül nem egy, etnikai támadásokat sejt a legtöbb eset hátterében, amit a romák kárára követnek el. A zuhanás. - <STRONG>sothis jegyzete</STRONG></p>

Haladnak vagy inkább süllyednek a veszélyes vizeken evező szélen politizálók és roma vezetők. Előre eldönti mindenki, hogy itt bizony etnikai alapú volt a bűncselekmény anélkül, hogy bármilyen részlettel is tisztában lennének. Örülök, hogy ebben az országban annyi látnok él, hogy még a rendőrségi vizsgálat befejeződése előtt levágja, hogy itt bizony azért verték össze Töhötömöt mert "magyar vagyok nem turista" pólóban volt az utcán, vagy Rafaelt azért kergették meg a diszkó előtt, mert barna a bőre. Arra való a rendőrség, hogy kiderítse mi is történt valójában. A legkiábrándítóbb az amikor a vizsgálat során kiderül, hogy totális hülyeség volt etnikai indítékot emlegetni, de még akkor is fújják a saját kis trombitájukat. Emlékeznek még Mortimerre (amikor az egyik roma srác leszúrta a másikat a Pesten és kikiáltották rasszista támadásnak) és a kardjára? Na az arra való reakció nagy beégés volt. Felesleges farkast kiáltani előre, mert kicsúszik a talaj a lábak alól és tényleg egymásnak ugrik a magyarság és a cigányság.

Kellemetlen leírni, de a média is ludas ebben a dologban. Irányultságát tekintve van, aki leírja, hogy a rendőrség szerint volt-e etnikai indíttatás az elkövetett bűncselekménynél vagy sem. Amikor az az első hír egy molotov koktélos támadás kapcsán, hogy romák házára dobták a benzines palackot, az első reakcióként elmondja a helyi roma vezető, hogy itt bizony nagy rá az esély arra, hogy etnikai indíttatású támadás történt. Előkapják a Gárdát, mint lehetséges elkövetőt és lehet sulykolni. Ha kiderül, hogy uzsora vagy leszámolás áll a háttérben akkor is. A másik oldalról nézve persze abszolút nincs rasszista indíték. Csak uzsora lehet vagy egymás közti nézeteltérés barbár elintézése. Fennáll a veszélye, hogy egyfajta divat lesz a zűrös ügyek ilyenfajta intézése. Aztán rá lehet kenni mindent rasszizmusra, uzsorára. Közhely, de a sajtó véleményformáló hatással rendelkezik és ha valamit sokszor leírnak, az sokak szemében igazsággá válik, még akkor is ha hamis. Tudják. Címlapon/kezdőlapon, hogy "Rasszista támadás volt", amikor kiderül, hogy mégsem, arról meg minuszos hír az aloldalon/négyes oldalon. Illetve mindez fordítva: nem rasszista támadás volt, aztán ha kiderül, hogy mégis. Melyikre fognak emlékezni? Melyik hír fog igazsággá válni az olvasókban? Abban az esetben, ha nem kerül ki a hír, akkor meg azt mondják, hogy azért nem került közlésre mert valóban rasszista alapú támadásról volt szó? Nehéz ez.

Meglehet az is, hogy nem véletlenül kiáltanak farkast az érintett felek. Egyébként hogyan szerepelnének a médiában? Nem igazán látom a tevékenységüknek egy építő nyomát sem. A radikálisok hőbörögnek, néha szétkapják a pesti belvárost, a cigány vezetők, pedig csak nézik a putrikat és a romák többségének lesüllyedését. Most nekiálltak tevékenykedni, de nem igazán veszem észre benne az építő jelleget, a fokozódó radikalizmust inkább.
Néha eszembe jut a Gyűlölet című francia filmből az a monológ, ahol a színes bőrű srác arról beszél - a társadalomra vetítve-, hogy valakinek a tizedikről való zuhanás közben csak annyi jut eszébe, hogy még nincs baj. Attól tartok a becsapódás nagyon durva lesz.

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában