Helyi közélet

2009.10.05. 10:36

Nézőpont: Nagyszüret

<p><EM>Eml&#233;kszem, kiskoromban n&#233;h&#225;nyszor<br /> megh&#237;vtak benn&#252;nket hegyaljai sz&#252;retre<br /> &#233;s &#8211; ugyan nagyon &#225;lmos voltam a korai<br /> kel&#233;st&#337;l &#233;s egy&#225;ltal&#225;n nem<br /> tetszett, hogy szinte a t&#337;k&#233;hez fagyott a kezem<br /> &#8211; &#233;lveztem a<br /> sz&#337;l&#337;szed&#233;st-</EM><STRONG>Szaniszl&#243;<br /> B&#225;lint&#160;jegyzete</STRONG><EM>.</EM></p>

Középiskolás koromban szervezetten

vonultattak ki bennünket az olaszliszka,

tolcsvai állami borkombináti

szőlőültetvényekre és

nagyüzemben gyűjtöttük az

aszúszemeket. Vidám idők voltak,

és talán a mostaninál

vidámabban a szőlőtermelők

számára is. Mondhatnám, hogy a

„régi szép időkben”

minden rendben ment, vitték a bort hordó-

és palakcszámra a keleti piacokra.

Nem volt annyi aszúbor, szamorodni, amit ne

vásároltak volna meg a „nagy

testvéreknél”. Aztán a

politikai és gazdasági

rendszervátlás szétrombolta

borpiacainkat és – a

különböző

privatizációs

próbálkozások ellenére

– lényegében lassan húsz

esztendeje nem nyert megnyugtató

megoldást a „tokaji nemes

nedű” sorsa. Panasz szó

hallatszik mostanság (és az utóbbi

két évtizedben

időről-időre megújulólag)

a tokaji szőlőtőkék

tövéből, hiszen minden szüretkor

azért aggódnak a gazdák, hogy

lesz-e felvásárlója a

termésünknek.

Ha kevés és gyenge a termés, az a

baj (melyik gazda tapsolna ilyen hírnek), ha sok

és jó minőségű, akkor

az. Hová tegyék azt a renegeteg bort?

Ilyenkor, nagyszüret idején egyik szeme

nevet, a másik sír a tokaji

szőlősgazdának.

- Szaniszló Bálint -

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában