Helyi közélet

2010.01.16. 14:48

Küszöbön a nagy miskolci menzareform

<p>Miskolc - Ha a k&#246;zgy&#369;l&#233;s is &#250;gy<br /> d&#246;nt, hamarosan indul a nagy miskolci menzareform.</p>

Nem ebédel az iskolában Kiss

Szilvia, a Fáy András

Szakközépiskola diákja. Nem

azért, mert olyan rosszul főznének,

hanem azért, mert nincs ideje a 20 perces

ebédszünetben kivárni a

sort, és még meg is enni az

ebédet. Ezért inkább

szendvicseket visz otthonról, vagy pénzt

kap, és a büfében

vásárol magának kakaós

csigát vagy pizzás csigát. A

menzáról se jót, se

rosszat nem tud mondani, mivel még soha nem

kóstolta. Lehet, hogy a jövőben

Szilvia is inkább az

iskolai ebéd mellett dönt, nagy

reformra készül ugyanis Miskolc az

iskolai étkeztetés terén,

melynek köszönhetően javulhat az

általános- és

középiskolák

menzájának kínálata

és minősége.

Közös

főzés

A tervek szerint Buday Péter

séf, főiskolai tanár, (akit a

tévéből is ismerhetünk)

segíti majd szakmai tudásával

és tapasztalataival a diákok

étkeztetésének

javítását, valamint

közétkeztetési

gyakorlatával támogatja a

főzőkonyhák

munkatársainak képzését.

Kiemelt cél az is, hogy a gyerekek

választhassanak a menzák

kínálatából, és hogy

az ételek szerethetőek legyenek,

de ugyanakkor egészségesek

és változatosak is. A programot

folyamatosan vezetik be az iskolákban,

majd elkezdődik a konyhákon

dolgozók képzése. Az

ötletgazda Simon Gábor

(MSZP) országgyűlési

képviselő, aki ezúttal nem mint

politikus, hanem mint kétgyermekes

édesapa kereste meg a

mesterszakácsot.

Változatosan

Buday Péter az

Észak-Magyarországnak nyilatkozva

elmondta: az iskolai menzával az a

legnagyobb baj, hogy ugyanazt és ugyanúgy

adjuk a mai gyerekeknek, mint amit a 40 évvel

ezelőttieknek adtunk. Ez lehet az egyik oka, hogy

egyre kevesebb diák veszi igénybe az

iskolai étkezést. A séf

szerint a menza menüjének

három lábon kell állnia: legyenek

benne hagyományos ételek,

melyeket a gyerekek otthon is esznek, legyenek

a területre jellemző ételek

modernizált formában, és lehetnek

benne divatos ételek is, csak

egészségesen elkészítve. A

program nélkülözhetetlen

részesei lennének a Miskolcon

élő, nagy tapasztalattal rendelkező

séfek, akik kreativitásukkal

és receptúráikkal

kiváló segítséget

nyújthatnak majd az iskolai

konyhák dolgozóinak. A

végső cél tehát az, hogy a

diákok változatos ennivalóhoz

jussanak ugyanannyi pénzből, mint amennyi

jelenleg rendelkezésre áll.



Hogy

ne dobják el

Csak egy példa, hogyan lehet a

hagyományos, megunt

tízórait változatosra

cserélni. Buday

Péter nem egyszer

tapasztalta, hogy a kifli

felét eldobják a gyerekek, az

iskolatejet pedig meg sem

isszák. De rögtön

kelendő lesz a tej, ha abba

mézes vagy csokis kukoricapelyhet

teszünk. Ez a tízórai

sem drágább, mint a kifli

tejjel.




Számokban

Gyermekétkeztetésben

részt vevők száma

Miskolcon

Óvoda: 5200 fő

Általános iskola: 6300


Középiskola: 4000 fő


Óvodai-iskolai

ebéd ára

Óvoda: 188 Ft

Általános iskola: 244

Ft

Középiskola: 256 Ft



Forrás:

Észak-Magyarország


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában