2010.01.16. 14:48
Küszöbön a nagy miskolci menzareform
<p>Miskolc - Ha a közgyűlés is úgy<br /> dönt, hamarosan indul a nagy miskolci menzareform.</p>
Nem ebédel az iskolában Kiss
Szilvia, a Fáy András
Szakközépiskola diákja. Nem
azért, mert olyan rosszul főznének,
hanem azért, mert nincs ideje a 20 perces
ebédszünetben kivárni a
sort, és még meg is enni az
ebédet. Ezért inkább
szendvicseket visz otthonról, vagy pénzt
kap, és a büfében
vásárol magának kakaós
csigát vagy pizzás csigát. A
menzáról se jót, se
rosszat nem tud mondani, mivel még soha nem
kóstolta. Lehet, hogy a jövőben
Szilvia is inkább az
iskolai ebéd mellett dönt, nagy
reformra készül ugyanis Miskolc az
iskolai étkeztetés terén,
melynek köszönhetően javulhat az
általános- és
középiskolák
menzájának kínálata
és minősége.
Közös
főzés
A tervek szerint Buday Péter
séf, főiskolai tanár, (akit a
tévéből is ismerhetünk)
segíti majd szakmai tudásával
és tapasztalataival a diákok
étkeztetésének
javítását, valamint
közétkeztetési
gyakorlatával támogatja a
főzőkonyhák
munkatársainak képzését.
Kiemelt cél az is, hogy a gyerekek
választhassanak a menzák
kínálatából, és hogy
az ételek szerethetőek legyenek,
de ugyanakkor egészségesek
és változatosak is. A programot
folyamatosan vezetik be az iskolákban,
majd elkezdődik a konyhákon
dolgozók képzése. Az
ötletgazda Simon Gábor
(MSZP) országgyűlési
képviselő, aki ezúttal nem mint
politikus, hanem mint kétgyermekes
édesapa kereste meg a
mesterszakácsot.
Változatosan
Buday Péter az
Észak-Magyarországnak nyilatkozva
elmondta: az iskolai menzával az a
legnagyobb baj, hogy ugyanazt és ugyanúgy
adjuk a mai gyerekeknek, mint amit a 40 évvel
ezelőttieknek adtunk. Ez lehet az egyik oka, hogy
egyre kevesebb diák veszi igénybe az
iskolai étkezést. A séf
szerint a menza menüjének
három lábon kell állnia: legyenek
benne hagyományos ételek,
melyeket a gyerekek otthon is esznek, legyenek
a területre jellemző ételek
modernizált formában, és lehetnek
benne divatos ételek is, csak
egészségesen elkészítve. A
program nélkülözhetetlen
részesei lennének a Miskolcon
élő, nagy tapasztalattal rendelkező
séfek, akik kreativitásukkal
és receptúráikkal
kiváló segítséget
nyújthatnak majd az iskolai
konyhák dolgozóinak. A
végső cél tehát az, hogy a
diákok változatos ennivalóhoz
jussanak ugyanannyi pénzből, mint amennyi
jelenleg rendelkezésre áll.
Hogy |
ne dobják el
Csak egy példa, hogyan lehet a
hagyományos, megunt
tízórait változatosra
cserélni. Buday
Péter nem egyszer
tapasztalta, hogy a kifli
felét eldobják a gyerekek, az
iskolatejet pedig meg sem
isszák. De rögtön
kelendő lesz a tej, ha abba
mézes vagy csokis kukoricapelyhet
teszünk. Ez a tízórai
sem drágább, mint a kifli
tejjel.
Számokban |
Gyermekétkeztetésben |
részt vevők száma
Miskolcon
Óvoda: 5200 fő
Általános iskola: 6300
fő
Középiskola: 4000 fő
Óvodai-iskolai
ebéd ára
Óvoda: 188 Ft
Általános iskola: 244
Ft
Középiskola: 256 Ft
Forrás:
Észak-Magyarország