2011.08.19. 14:36
Mit vár a szakma az újonnan megnyitott tarcali borlabortól?
Tarcal - Egy kormányzati akarat és egy szakmai szándék találkozott most egymással, hiszen Tokaj-hegyalja borászai egyöntetűen kívánták azt, hogy egy szellemi műhely alakuljon ki itt Tarcalon – mondta Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár augusztus elsején a Szőlészeti-borászati kutatóintézet megnyitó ünnepségén.
Tarcal - Egy kormányzati akarat és egy szakmai szándék találkozott most egymással, hiszen Tokaj-hegyalja borászai egyöntetűen kívánták azt, hogy egy szellemi műhely alakuljon ki itt Tarcalon – mondta Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár augusztus elsején a Szőlészeti-borászati kutatóintézet megnyitó ünnepségén.Erről a szándékról a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökét, Marcinkó Ferencet kérdeztük meg, aki a Tokaji Borvidék régi szakembere. Elnök úr a hosszú évek tapasztatainak birtokában sok feladatot sorolt fel, amelyek elvégzésével a kutatóintézet előre lendítheti a borvidék ügyeit…
A szakma már a kutatóintézet létrehozása előtt megfogalmazta, hogy melyek lennének azok a feladatok, amelyeket mi nagyon fontosnak tartunk, s mint ahogy itt elhangzott, Bihari Zoltán igazgató úr is számít ezekre az ötletekre, hogy egy ilyen szakmai csoport segítse az ő munkáját, illetve az intézmény tevékenységét.
A szőlőtermesztés vonatkozásában fontosnak tartjuk a tőke művelésmód kísérletek beállítását ismét, olyan vonatkozásban, hogy azok mennyiben felelnek meg az adott fajtának, az adott termőhelynek és az elért minőségi céloknak. Ugyancsak ehhez kapcsolódnak azok a termesztéstechnológiai kutatások, amelyeknek szintén az lenne az értelme vagy a célja, hogy azok milyen kihatással vannak a minőségi termesztésre, hiszen minden a minőségi termesztés érdekében kell, hogy folyjon itt a borvidéken.
Folytatni kell a nemesítési munkát, részben klónszelekcióval, régen ugyanis tömegtermő klónokat választottak ki, s ma sokkal inkább a jobb minőséget adó, kisebb fürtű klónokra lenne leginkább szükség egyes fajtáknál.
Zamat-hatásvizsgálatot folytattunk valamikor a borvidéken, ami aztán pénz hiányában abba maradt - ezeket mindenképpen folytatni kell. Volt itt egy fajtagyűjtemény is, amit ki kellet vágni, mert kiöregedett. Ezt mindenképpen vissza kellene telepíteni, ennek megvannak az alapjai, mert a pécsi kutatóintézetben megvannak a régi hegyaljai fajták, onnan ezt át lehet telepíteni, egy hosszabb munkafolyamat során.
Nagy fájdalmunkra, amikor az intézet tevékenysége alábbhagyott, akkor a meteorológiai megfigyelések is abbamaradtak, amelyek több, mint százéves múltra tekintenek vissza, mindenképpen kellene egy ilyen megbízható bázis, ahol folyamatosan megtörténik a meteorológiai adatok rögzítése és bizonyos klímavizsgálat, amely úgy gondoljuk, nagyon fontos lehet mindenféle kutatás megtervezéséhez…
A borvidéki termőhelyek értékeinek a kutatása nagyon fontos, hiszen a dűlőkre egyre nagyobb hangsúly fordítódik, különösen az új borászatok által. Mindig is megvolt a Tokaj-hegyaljai Borvidék dűlőinek a rangsora, amit ismét fel kellene állítani, mert részben ezek is változhattak a megváltozott körülményeknek megfelelően.
Mivel a Tokaji bor egy speciális bor - egy sajátos összetételű és struktúrájú borról van szó - a máshol elért eredményeket ide nem lehet adaptálni, tehát helyi vizsgálatokra van szükség. Így aztán különösen fontos az édes borok erjedésének a vizsgálata, az édes borok stabilitási, kezelési kérdései. Ezeknek a boroknak az öregedése is jóval gyorsabb, mint más borvidékeken - ezeknek a vizsgálata is fontos lenne, hasonlóképpen a kén megkötődésének vizsgálatához. Nagyon fontos lenne továbbá a tokaji aromaanyagok vizsgálata, s az aromatérképek felvétele.
A borászati laboratóriumra feltétlenül szükség van, hiszen a kistermelőknek, a kis és a nagy borászatoknak is nagy segítség lenne, ha itt a borvidéken lehetne mélyrehatóan vizsgálni az itteni borokat.
Nagyon fontos lenne a kutatási eredményekre alapozott szaktanácsadási hálózat kiépítése is, és ha némi oktatással is tudna foglalkozni a kutatóintézet, az szintén hasznos lenne, elsősorban a kistermelők számára.
Ma már elengedhetetlen, hogy a szőlészeti, borászati kutatásokhoz, a termesztéshez kapcsolódó gazdasági kutatások is folyjanak. Pl. hogy mi mennyibe kerül, érdemes-e elvégezni vagy nem, mely irányba kell hatni, annak érdekében, hogy eredményesebb legyen a gazdálkodás.
Fontos lenne egy közösségi marketingkutatás létrehozása is, mert ez is hiányzik a borvidékről. A tokaji boroknak a marketingje nagyon fontos, hiszen a világ ugyan hallott már a tokaji borokról, de kevéssé ismeri azokat.
- C. K. -