Helyi közélet

2011.09.22. 16:48

A „hosszútávú” előrejelzések semmitmondóak – nem véletlen

Debrecen - Pártai Lucia szerint a szakma sínyli meg egyesek pénzhajhászását.

Debrecen - Pártai Lucia szerint a szakma sínyli meg egyesek pénzhajhászását.

Két hetet meghaladó időszakra nem lehet megbízható, hiteles előrejelzést adni, ilyesmivel általában azok foglalkoznak, akik pusztán az üzleti siker érdekében, gyorsan, sok kattintást szerezve szeretnének felfuttatni egy-egy honlapot – kommentálta kérésünkre a szóban forgó időjóslást Pártai Lucia meteorológus (eumet.hu). Szerinte egészen konkrét előrejelzést csak egy hétre előre lehet szolgáltatni, a második hétre már inkább csak a tendenciák jelezhetők.

– A „hosszútávú” előrejelzések szövegére jellemző, hogy kevés bennük a valódi, hasznos információ, így nagyot tévedni sem lehet velük. Általában úgy fogalmaznak, olyan keveset állítanak, hogy az akár be is válhat, például „a következő évszak átlagos hőmérsékletű és átlag alatti csapadékú lesz”. Ebből ember legyen a talpán, aki megtudja, milyen idő lesz október 28-án, az esküvője napján – éreztette kétségeit Pártai Lucia, aki kissé belefásult már abba, hogy az efféle nem megbízható előrejelzése miatt a szakmáját is egyre inkább lenézik, lekicsinylik. Remélem, azért az okos emberek különbséget tudnak tenni, és megtalálják azokat a szolgáltatókat, amelyek megalapozott, pontos, részletes előrejelzést adnak napról napra – tette hozzá.

RaL

Gazdálkodást, szabadidőt erre ne tervezzenek!

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál is figyelemmel kísérik a hosszútávú modellezést.

Ha sok háj van a nyúl veséjén...

Debrecen – A hajdú-bihar megyei fővadász szerint babonáról lehet szó, aminek semmiféle tudományos háttere nincs.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában