Agrárium

1 órája

A betakarítás utolsó fázisát végzik a földeken

A gazdák folyamatosan figyelik az időjárási előrejelzéseket és alkalmazkodnak a körülményekhez, hogy a legmegfelelőbb időpontban végezzék el a vetést. A betakarítással hamarosan végeznek vármegyénk földjein.

Ujlaki Attila

Fotó: Bencsik Ádám

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye mezőgazdasági területein javában zajlanak az őszi munkálatok. A gazdák a betakarítás mellett már elkezdték a vetéseket és a talajmunkákat is, felkészülve a következő évi termésre. 

betakarítás
Folyamatos a betakarítás. Nem valami fényes az idei kukorica termés
Fotó: Fülöp Ildikó

Végeznek a betakarítással 

Bár a múlt heti csapadék időlegesen hátráltatta a munkálatokat, hosszú távon kedvező hatása lesz a termés minőségére. „A betakarítások zajlanak, a napraforgó és kukorica begyűjtése is folyamatban van. A múlt heti eső ugyan megállította a folyamatot, de a hétvégére újraindulnak a munkák” – mondta Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke a boon.hu-nak. 

Azt is elmondta, hogy a csapadék nagyon jól jött a talajmunkák miatt. „Vannak, akik már elvetették a repcét is. Folyamatosan készítjük az őszi árpa és búzavetésre a vármegyénk földjeit” – tette hozzá. 

Fontos munkálatok

Az őszi mezőgazdasági tevékenységek kulcsfontosságúak a következő évi termés sikere szempontjából. A napraforgó és kukorica betakarítása mellett most van az ideje az olyan alapvető őszi növények vetésének, mint az őszi árpa és a búza, amelyek az ország egyik legfontosabb gabonatermését adják. Az őszi vetésnek az időzítése rendkívül lényeges, hiszen a megfelelő csapadékmennyiség és a talajelőkészítés egyaránt befolyásolja a magok megfelelő gyökeresedését és fejlődését.

A legjobb termés a cél

A múlt heti eső különösen nagy jelentőséggel bír a talaj nedvességtartalmának megőrzésében, ami segíti a magok korai fejlődését, valamint a talajmunkák hatékonyabb elvégzését. Az optimális talajállapot alapvető a jó terméshozam elérése érdekében, ezért a gazdák nagy figyelmet fordítanak a vetés előtti talajművelésre. 

A gazdák számára a legjobb eredmény eléréséhez több tényezőt is figyelembe kell venniük. Az egyik legfontosabb lépés a vetés előtti talajelőkészítés, amely biztosítja, hogy a magok megfelelő tápanyagellátáshoz jussanak. A talaj szerkezetének javítása érdekében egyre több gazda alkalmaz különféle modern technikákat, például talajlazítást és forgatást. Ezenkívül a csapadék és az időjárás alakulása is meghatározó tényező.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában