Helyi közélet

2012.05.20. 09:45

Mesés utazás - egy utazás meséje

Miskolc - Segítséget szerettünk volna kérni a konzis diákoknak moldvai gyűjtőmunkájukhoz - élménybeszámoló lett belőle.

Miskolc - Segítséget szerettünk volna kérni a konzis diákoknak moldvai gyűjtőmunkájukhoz - élménybeszámoló lett belőle.

Pár hónapja segítségért fordult hozzánk egy régi olvasónk: Andorkóné Matisz Cecília. A nyugdíjas miskolci tanárnő elmondta: a tévében látta egykori kedves tanítványát, Ács Gyulát, aki népzenét tanít a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. A műsorban arról beszélt: szeretné a tanítványait elvinni Moldvába, ottani adatközlőkhöz, hogy népzenei gyűjtést folytathassanak, ám az utazás költségeit nem sikerül előteremteniük. A tanárnő arra kért bennünket: írjunk róluk, hátha a cikk nyomán összegyűlne a hiányzó 150 ezer forint.

Húztuk-halogattuk

A témát nem felejtettük el ugyan, de mindig akadt valami fontosabbnak ítélt teendő. Amikor pedig végre felhívtuk Ács Gyulát, megtudtuk: igaz volt „Cili mama” információja, olyannyira, hogy már meg is járták Moldvát. De azért ez a mese is megér egy „misét”.

Az ezeréves határon is túl

- Többször jártunk már gyűjtőúton, a Felvidéken, a Mezőségben, két éve a Gyimesben is, de olyan messzire, mint ahová most szerettünk volna menni, az ezeréves határon is túlra, ameddig a csángók csámborogtak el a középkorban, még soha. Mi nem csámborogni akartunk, hanem pontos címekre, a Tobak Ferenc, Amerikában élő barátom gyűjtőútjai során felfedezett klézsei adatközlőkhöz eljutni. Először a városi tévétől reméltünk segítséget. Gondoltam: felajánljuk, hogy az útiköltségért cserébe magunkkal viszünk egy operatőrt, s garantált minőségű műsorral szolgálhatunk. Sajnos nem tudtak támogatni minket, de azért leadták az említett interjút, hátha akad segítő. Persze, nem akadt, mire egy kollégám tanácsára a Diósgyőri Papírgyárhoz fordultunk támogatásért - nem hiába. Megadták a támogatást, csak az átutalásra várni kell - azaz kellett volna. Így a mikrobuszos szállításunkat vállaló Fogel Attila vállalkozó megelőlegezte számunkra a beígért 150 ezer forintot - mesélte el Ács Gyula. - Vagyis már vissza is tértünk, élményekkel gazdagon. Ha az átutalt összeg megérkezik a DIPÁ-tól a konzi alapítványának számlájára, nyomban átutaljuk Attilánk - tette hozzá. A DIPÁ-nak pedig viszonzásképp két rendezvényén is fellépünk.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában