Helyi közélet

2012.07.04. 08:19

Még kell a hollóházi porcelán

Hollóháza - Családokat igyekszik foglalkoztatni a Hegyköz legnagyobb foglalkoztatója.

Hollóháza - Családokat igyekszik foglalkoztatni a Hegyköz legnagyobb foglalkoztatója.Egy évvel ezelőtt még arról írtunk, hogy felszámolás alá került a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt.

A nagy múlttal rendelkező cég vagyontárgyait végül egy nyilvános értékesítési pályázaton – egyedüliként indulva – az állami tulajdonú Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. vette meg.

A Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. száz százalékos állami tulajdonú cégként azért jött létre, hogy tovább vigye a több évszázados hollóházi kerámia hagyományait. A társaság mintegy száz dolgozójával jelenleg a Hegyköz legnagyobb foglalkoztatója.

Pluszban

– Mindehhez még annyit lehet hozzátenni, hogy i9mmár nyereséges is – mondja Pálfi József, a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – Igaz, ez összesen egy 12 millió forintos adózás előtti nyereség, de a tulajdonos velünk együtt ennek is örül, hiszen korábban tetemes veszteségeket könyvelhetett el a hollóházi porcelángyártás.

Nagy titkokat nem említ az ügyvezető igazgató. Igyekeznek megfogni a kisebb rendelőket, igyekeznek csak olyan termékeket előállítani, amelyek kelendőek a piacon.

– Egyre nagyobb divat a porcelánékszer – mondja Pálfi József –, és bár ezek előállítása is meglehetősen anyagigényes, hiszen a kiégetésnél használatos állványokat is mi öntjük ki, de rendkívül keresettek a piacon. Ezen kívül a kis magyar pálinkaforradalom is jelentősen lendített a forgalmon, hiszen egy hollóházi porcelánbutykosba töltött pálinka tulajdonképpen dupla hungarikum.

Előtérben a családok

A cég foglalkoztatási filozófiája is megváltozott.

Most azt tartjuk célnak, hogy lehetőleg családokat foglalkopztassunk, hiszen ha a férj és a feleség is itt dolgozik, akkor az erősíti a céghez való kötöttséget és a családnak is nagyobb biztonságot ad – mondta az ügyvezető igazgató.

Ezt erősíti meg az égetésnél dolgozó Magyari Barna is.

– Korábban mindig attól rettegtünk, hogy vajhon melyik nap mondnak fel és kiknek. Ma nyugodtan tudunk dolgozni, nem kell félni a leépítéstől, és annak, aki bérből és fizetésből akar megélni ebben a régióban, annak ez mindennél fontosabb.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában