Helyi közélet

2012.09.11. 11:23

Lezárultak a Miskolci Geotermikus Projekt kútfúrásával kapcsolatos munkálatok

Miskolc - Sikeresen zárta le a PannErgy vállalatcsoport Magyarország és a térség legnagyobb geotermikus beruházásához, a Miskolci Geotermikus Projekthez kapcsolódó öt geotermikus kút fúrási munkálatait. A KIS-PE-02 jelű kistokaji visszasajtoló kúttal ötre nőtt a Mályi-Kistokaj-Miskolc geotermikus hőszolgáltatási program keretében létrehozott geotermikus kutak száma.

Miskolc - Sikeresen zárta le a PannErgy vállalatcsoport Magyarország és a térség legnagyobb geotermikus beruházásához, a Miskolci Geotermikus Projekthez kapcsolódó öt geotermikus kút fúrási munkálatait. A KIS-PE-02 jelű kistokaji visszasajtoló kúttal ötre nőtt a Mályi-Kistokaj-Miskolc geotermikus hőszolgáltatási program keretében létrehozott geotermikus kutak száma.

A Miskolc Megyei Jogú Várost és agglomerációs körzetét geotermikus hővel ellátó Miskolci Geotermikus Projekt beruházásának egyik leglényegesebb szakaszát zárta le a PannErgy azzal, hogy a korábban meghatározott, a megfelelő hőellátást szolgáló, alábbi öt kút fúrási munkálatait sikeresen befejezte.

Kutak mélysége 

MAL-PE-01: 2305 mMAL-PE-02: 1514 m

KIS-PE-01: 1737 m

KIS-PE-01B: 1093 m

KIS-PE-02: 1058 m

A 2010-ben elindított Miskolci Geotermikus Projekt kútfúrási munkálatai során a PannErgy több alkalommal kényszerült arra, hogy a lemélyítések, és műszaki telepítések során változtasson korábbi stratégiáján, illetve újabb technológiai megoldásokat alkalmazzon a kivitelezés során.

A sikeres fúrási munkálatokkal párhuzamosan a kutak termeltetése, és tesztjei is sorban lezajlottak, így megállapítható, hogy a MAL-PE-01, MAL-PE-02, valamint a KIS-PE-01B kutak vize nagyon hasonló karakterű, és nagyvonalakban egyezik a KIS-PE-01-es kút vize is. KIS-PE-02 kút vizsgálata még folyamatban van, de az előzmények alapján a többi kúthoz hasonló vízösszetétel prognosztizálható. A vízvizsgálat mellett a kutak gázvizsgálata is megtörtént, amely azt mutatta ki, hogy metán és CO2 tartalmuk is igen csekély. Mindezek alapján a geotermikus energiatermelés 150-ed részére csökkenti a földgáz alapú termelés üvegházhatást okozó gázainak kibocsátását.

A geológiai rétegsorok megegyeznek a kutakban, eltérés csak az egyes rétegek vastagságában van. Ennek eredményeképpen eltérő mélységben található a vízadó rétegek geológia egyezősége, és ez a magyarázata annak, hogy az öt kút talpmélysége eltérő.

A vízkémiai és geológiai eredmények egyezése együttesen igazolják, hogy a PannErgy eleget tesz a visszasajtolásra vonatkozó rendelet előírásainak, és ennek megfelelően azonos földtani rétegbe juttatja vissza a kitermelt vizet, biztosítva ezzel a felszín alatti vízkészletek védelmét.

A kutak fúrása, illetve a hővezeték és az ahhoz kapcsolódó műszaki egységek kiépítése mellett a PannErgy tovább keresi a lehetőségét az olcsó és környezetbarát geotermikus hő másodlagos felhasználásának. A Geo-Wendung Zrt-vel már megkezdődött a rendszer bővítésének tervezése.

„Előzetes terveinknek megfelelően 2013-ban szeretnénk elkezdeni a geotermikus távhőrendszer Mályi-Kistokaj szakaszának létrehozását. Mezőgazdasági és ipari hasznosítás mellett lehetőség nyílhat a települések teljes körű lakossági és intézményi ellátására. A beruházást, melynek tervezési munkálatai már előrehaladott állapotban vannak, a PannErgy-vel és az önkormányzatokkal szoros együttműködésben kívánjuk megvalósítani. A Miskolci Geotermikus Projekt fúrásainak eredményei egyértelműen alátámasztják, hogy a rendszer további bővítéséhez elegendő hőenergia áll rendelkezésre.” - nyilatkozta Lengyel Levente a Geo-Wendung Zrt. igazgatóságának elnöke.

„Kimondhatjuk, hogy a nehezén túl vagyunk, a fúrások esetleges elhúzódása vagy sikertelensége, mint bizonytalansági tényezők már nem lebegnek a Miskolci Geotermikus Projekt felett, hiszen a beruházás legnehezebb szakasza, a kútfúrások munkálatai a napokban lezárultak. A két év alatt megvalósult közel 22-24 millió eurós beruházás eredményeként Miskolc mellett 2013-tól Mályi és Kistokaj is bekapcsolódhat a geotermikus hő hasznosításának körébe.

Sok esetben szélsőséges időjárási viszonyok mellett kellett dolgozniuk munkatársainknak, annak érdekében, hogy a Miskolci Geotermikus Projekt kútfúrással kapcsolatos munkálatai határidőben befejeződhessenek. A sikeres fúrások mind a korábbi geológiai szakvéleményeket, mind a PannErgy helyes stratégiáját igazolták vissza. Ennek eredményeként megerősítésre került, hogy a Társaság a legmegfelelőbb helyet választotta a kutak kialakításához, annak érdekében, hogy Miskolc távhőellátásába a leghatékonyabban lehessen bekapcsolódni. Nem csak a lemélyítéseket megelőzően, de a fúrások megvalósítása közben is folyamatosan vizsgáltuk a környezeti hatásokat annak érdekében, hogy Mályi-Kistokaj-Miskolc régió környezete és vízkészlete megóvásra kerüljön”.-nyilatkozta Bokorovics Balázs a PannErgy Nyrt. Igazgatótanácsának elnöke.

PannErgy Nyrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában