Helyi közélet

2012.09.03. 17:29

Mindvégig az ifjúságért dolgozott

Vámosújfalu - Séra Ferencnét választották Vámosújfalu díszpolgárává.

Vámosújfalu - Séra Ferencnét választották Vámosújfalu díszpolgárává.A hagyományos vámosújfalui falunapon szombaton Séra Ferencné kapott díszpolgári címet.

„Meglepett”

– Nagyon meglepett – mondja Séra Ferencné –, és ez teljesen komoly, hiszen nekem csak annyit mondtak előre, hogy jöjjek már el a falunapra és kapni fogok egy oklevelet. Arról fogalmam sem volt, hogy díszpolgári címet adományoznak nekem, aki nem is vagyok született vámosújfalui.

Séra Ferencné Pácinban született. Általános iskolai tanulmányait Balatonfűzfőn és Pácinban végezte, majd a sátoraljaújhelyi Kossuth Gimnáziumban érettségizett. Az 1958/59-es tanévben Karosban, majd Karcsán volt képesítés nélküli nevelő. Tanítói diplomát az 1960-ban szerzett a sárospataki Tanítóképzőben.

1963-ban férjhez ment, s ettől kezdve követve férjét annak változó munkahelyein, tanított Tiszakarádon, Györgytarlón. 1970 szeptember 1-jével került a tolcsvai általános iskolától Vámosújfaluba, s lett az itteni tagiskola vezető tanítója.

Munkája kezdetén igen sok és nehéz feladattal kellett megbirkóznia, az új vezetői teendők mellett segítenie kellett a kezdő beosztott nevelőit is. 1980-81-es tanévtől, a tagiskola megszűnésével az olaszliszkai körzeti iskola nevelője lett.

1991-ben döntött úgy Vámosújfalu önkormányzata, hogy újra indítja iskoláját. Az új tagiskola rangidős tanítója, s a mellé kerülő két fiatal tanító példaképe lett. Tanítványait nagy lelkesedéssel, szeretettel nevelte, kiemelt feladatának tekintette a tanulók szókincsének bővítését, igen nagy gondot fordított a szép magyar beszéd elsajátítására.

1995-ben nyugdíjba vonult, de a község életébe továbbra is aktívan bekapcsolódott. Meghatározó szerepe volt abban, hogy a falusi könyvtár a körzet egyik legjobban működő és felszerelt egysége legyen. Komoly szakmai munkát végzett a könyvtári órák megtartásával, melynek hatására az általános iskolai tanulók többsége olvasó is lett.

Kettős jubileum

– A díj átadásának napján, szeptember elsején került Séra Ferencné Vámosújfalura – mondja Varga Gyula, a Vámosújfalui ÁMK igazgatója. – Ez 42 évvel ezelőtt történt, ami ha nem is kerek évforduló, de egyfajta jubileum. Újkori iskolánk 20. évi fennállásának ünnepi eseménye, hogy a községi önkormányzat díszpolgári címet adományoz szeretett kartársnőnknek.

– Nagyon megtisztelő, hogy a település vezetése még mindig gondol rám, és ezzel a megtisztelő címmel is elismeri azt a munkámat, amit mindig a gyerekek, az ifjúság érdekében végeztem – mondta a díjátadót követően Séra Ferencné.

ÉM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában