Helyi közélet

2012.10.24. 13:33

Ma is a krémes sütik hódítanak

Miskolc - Karácsonyi receptversenyünkről is beszélgettünk, miközben az ország tortája készült.

Miskolc - Karácsonyi receptversenyünkről is beszélgettünk, miközben az ország tortája készült.A Szabolcsi almás máktorta nyerte el idén a Magyarország tortája címet. Mint Komáromi Józseftől, a miskolci City Hotel konyhafőnökétől megtudtuk, nem is olyan nehéz elkészíteni. Ezt tanúsíthatjuk is, hiszen előttünk készült, igaz, mire megérkeztünk, már a tortalapok megsültek, a krémet és az almatölteléket is kikeverte már.

– Nagyon tetszett a recept – mondja, miért döntött úgy, hogy elkészíti a hotel vendégeinek. Megjegyzi, tényleg bárki megsütheti, bár ő egy kicsit kevesebb cukorral készíti mint az eredeti recept, 18 dekányival kevesebb van így a 16 szelet tortában.

Gyorsan feljegyezzük a hozzávalókat, tényleg nem tűnik bonyolultnak, de az tény, nem hétköznapi finomság, a mai tojásárak mellett 18 tojással sütni egy kicsit luxusnak számít.

Ne csak „érzésre”

József igazat ad, de hozzáfűzi: néha talán érdemes próbálkozni vele, mert nagyon finom. Kérdezzük, mire ügyeljen a háziasszony, aki rászánja magát. Szakácsunk szerint fontos, hogy pontosan kimérjük a hozzávalókat, ne csak „érzésre” adagoljuk. Be kell tartani a sütési időt is, hogy biztosabb legyen az eredmény.

Miközben József a tortalapokat rendezgeti, mesélünk neki jelenlegi receptversenyünkről, amely igencsak a vége felé közeledik. Ha már a sütiknél tartunk, firtatjuk, melyek ma a legdivatosabb sütemények. József mondja, ma is hódítanak a krémmel töltöttek, a Somlói galuska pedig az örök klasszikus. A Lúdláb torta is mindig siker, de kollégáival gyakran készítik valamely nemzet édességeit, mint legutóbb egy angol teasüteményt. Nagyon egyszerű, pár perc az egész: vaj, liszt, cukor összegyúrva, a tésztából formázott korongok közepének mélyedésébe eperlekvárt tettek, úgy sütötték meg. Készítettek nemrégiben olyan csokis-kókuszos süteményt is, amelybe a liszt helyett darált mandulát használtak.

Sütőtökös beigli

Józsefet a karácsonyról, a karácsonyi sütikről is kérdezzük, hiszen megmérettetésünkre az ünnepre szánt sütemények receptjeit várjuk. Miközben az almatorta tortalapjait keni, a beiglit említi. A mákoson, a dióson kívül gesztenyéset, almásat is ajánl, sőt, sütőtököset, ez utóbbi ha a beigli hagyományos tésztájába kevesebb cukor kerül, akár húsok – például liba – körete is lehet. József magyarázza, a megsütött, kimagozott sütőtökdarabok megpirult felső héját lehántja, a belső részt kikaparja, pürésíti, a sűrű krémet cukorral ízesíti.

Karácsonyra házi habcsókot ajánl még, a tojásfehérjét cukorral kemény habbá veri, a nyomózsákkal gyártott habcsókokat előbb 170 fokon 10 percig süti, majd nyitott ajtajú sütőben 10 percig szárítja.

Közben már a tortát díszíti József. Az almaszeletek felhelyezése alatt elárulja, az ő kedvenc sütije a reszelt túrós, és egy bizonyos szezámmagos teasütemény. Felesége süti, mivel otthon mindig ő süt. Két, igencsak édesszájú kislányuknak is nagy örömére.

ÉM-HM


Recept - Szabolcsi almás máktorta

Hozzávalók a tésztához:  

  • 33 dkg cukor, 20 dkg darált mák, 7 dkg darált, édes morzsa, 13 dkg alma, 53 dkg tojásfehérje (ez kb. 18 tojás fehérje), egy vaníliarúd háromnegyede (vagy vaníliáscukor)
  • Elkészítése:

  • Keményre verjük a tojásfehérjét, bele tesszük a cukrot, majd azzal is tovább verjük. Utána óvatosan belekeverjük a darált mákot, a kicsavart reszelt almát, az édes morzsát és a vaníliarúdból kikapart vanília háromnegyedét. Sütőpapíron 200 fokon 12 percig sütjük a masszát egy 22 centis tortaformában, ha megsült, hat lapra vágjuk.

    Hozzávalók a töltelékhez:

  • Fél kiló reszelt alma, 5 dkg cukor, 5 dkg vaj
  • Elkészítése:

  • A vajon a cukorral összemelegítjük az almát, de nem főzzük, hogy ne veszítse el a tartását. Utána lehűtjük.

    Hozzávalók a krémhez:

  • 3 tojássárgája, 6 dl tej, 13 dkg cukor, 7 dkg kukoricakeményítő, a vaníliarúd megmaradt része, 75 dkg frissen felvert tejszín
  • Elkészítése:

  • Kevés tejet megmelegítünk, a tojássárgájával, a cukorral, a keményítővel kikeverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet és a vaníliarúd tartalmát, felforraljuk, besűrítjük. Ha kihűlt, hozzadjuk a frissen felvert tejszínt (lehetőleg 35 százalékos zsírtartalmú legyen.)

    Összeállítása:

  • Az alsó tortalapra krémet kenünk, rátesszük a tortalapot, erre almatölteléket rakunk. Az újabb tortalapra krém, majd a következőre alma, majd újra krém. A legfelső tortalapot is krémmel fedjük be.
  • A torta oldalát mákcsíkkal díszítjük, a tetején a közepére is mákot szórunk. Citromos, cukros vízben megabált almacikkekkel és tejszínhabrózsákkal díszítjük a tetejét.
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában