2012.11.26. 17:49
„Az arányokban hiszek...”
Miskolc - Molnár Gusztáv, a Miskolci Nemzeti Színház ifjú színésze mondhatni művészien süt-főz.
Miskolc - Molnár Gusztáv, a Miskolci Nemzeti Színház ifjú színésze mondhatni művészien süt-főz.– A kényszer nagy úr – válaszolja Molnár Gusztáv arra, miként kezdte beleártani magát a konyhatudományba.
– Kaposváron, háromszáz kilométernyire a falumtól, ahol születtem és felnevelkedtem, főiskolás–kollégistaként rákényszerültem, hogy főzzek valamit, ha meleg ételt akarok enni – idézi fel. – A rántotta volt a kezdet, annak minden változatával. Erre már vendéglátós esteket is lehetett szervezni, akár közös főzésekkel. Ez akkor is folytatódott, amikor Budapestre kerültem. A Szputnyik társulatában már Tóth Simon Ferenc kollégámmal felváltva láttuk vendégül a többieket.
Fő hobbivá lett
– Amióta pedig a párommal együtt vagyunk, a szükség-hobbiból a főzés fő hobbimmá lett. Ildikó is jól főz, és szeret is főzni, sokat fejlődtem mellette. Én szeretek kísérletezni, de olykor hajlamos vagyok a túlzásokra. Ilyenkor Ildikó leállít. Én addig „élvezőfőző” voltam, s ha délelőtt hozzáláttam egy ételhez, abból vacsora lett. Ildikó ezzel szemben praktikus főző. Nálam egy lecsó is másfél-két óra volt, tőle megtanultam, hogy 25 perc alatt is el lehet készíteni, majdnem ugyanolyan finomra. Most már én is úgy tartom: a konyha is egy rendszer, s ha ezt jól építjük fel, sok időt nyerhetünk.
Megtudom: a kis színészlakás amerikai konyhás, ahová Gusztáv saját kezűleg szerelte fel a fűszertartót. Egy ideje pedig a sütés-főzés terén átvette a kormányrudat, hiszen gyermeket várnak, s veszélyeztetettség miatt Ildikónak feküdnie kell.
„Kispapakoszton”
– Én is igazodom a kismamáknak ajánlott étrendhez, arra nincs időm, hogy kétfélét főzzek. Kevés kenyér és tészta, sok zöldség, gyümölcs és hús. Egyébként, lehet mondani, mindketten húsimádók vagyunk – árulja el. Hozzáteszi: nem hisz az egyetlen helyes útban, az ilyen vagy olyan szigorú diétában.
– Az arányokban hiszek: mindent lehet fogyasztani, csak mértékkel – fogalmazza meg gasztronómiai „hitvallását”.
– Az én falumban, a Csallóközaranyoson nem is hallottam olyan ételekről, de hozzávalókról sem, amelyek ma már szerepelnek a repertoáromban. Arrafelé a szokások meghatározók: vasárnap húsleves, rántott hús, a csütörtök szigorúan főzeléknap... A szüleimet, ha meglátogatnak, mindig olyasmivel lepem meg, amilyet még nem is ettek. Dicsérik, de mértéktartón. Ildikóék családja budapesti. Náluk például karácsonykor rendszeres – és én nagyon szeretem is – a töltött káposzta rántott hússal – meséli.
Sörrel és borral
Saját specialitásának a sörrel és borral főzést–sütést tartja, aminek kipróbálását jó szívvel ajánlja másoknak is. Van egy 180 darabos receptgyűjteménye, amelyben pontos leírást csak a süteményeknél találhatunk.
– A többi ételnél csak az alapanyagokat jegyeztem le, profik is mondták, hogy az elég is. A többi már az alkotó fantázián és a kreativitáson múlik – hasonlóan, mint a színpadon.
Szalóczi Katalin
Molnár Gusztáv receptjei
Minestrone (olasz zöldségleves)
Hozzávalók:
Elkészítése:
A felaprított hagymát olajon kissé megdinsztelem, hozzáadom a kockákra vágott szalonnát, s megpirítom. Hozzáadom a felszeletelt zöldséget, s fedő alatt 5-15 percig párolom. Felöntöm az alaplével.
A paradicsomot leforrázom, lehéjazom, s kockákra vágva teszem a levesbe. Nem szabad szétfőzni!
Megfűszerezem, s már kész is.
Tipp:
A végén megszórható reszelt parmezánnal.
Flamand pörkölt
Hozzávalók:
Elkészítése:
A hagymát megdinsztelem a zsírban, rádobom a kockákra vágott húst. Sózom, fűszerezem.
Felöntöm a sörrel. (Először kétségbeejtően felhabzik, de nem kell megijedni! )
Lefedve addig főzöm, míg a hús megpuhul.
Mustárral ízesítem.
Tipp: Csodálatos szaftja van, lehet kenyérrel is tunkolni, de legtöbbször sült krumplit kínálok hozzá. Ehhez az alaposan megmosott krumplit héjastól , egészben teszem tepsibe, amelyet előtte egy kanál zsírral kikenek. Alufóliával lefedve 30-40 perc alatt kész.
Répatorta
Hozzávalók:
Elkészítése:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a lereszelt, kinyomkodott répát, a cukrot és a 3 tojás sárgáját, majd az olajat, legvégül a répa levét.
Hozzávegyítjük a tojások keményre felvert habját.
Sütőpapírral bélelt tepsiben 40-50 percig sütjük (légkeveréssel hamarabb is kész – ezt tűpróbával ellenőrizhetjük).
Tipp: Ha kihűlt, a tetejére csokimáz is kerülhet. Az olaj miatt sokáig eláll.