Helyi közélet

2012.11.26. 17:49

„Az arányokban hiszek...”

Miskolc - Molnár Gusztáv, a Miskolci Nemzeti Színház ifjú színésze mondhatni művészien süt-főz.

Miskolc - Molnár Gusztáv, a Miskolci Nemzeti Színház ifjú színésze mondhatni művészien süt-főz.– A kényszer nagy úr – válaszolja Molnár Gusztáv arra, miként kezdte beleártani magát a konyhatudományba.

Kaposváron, háromszáz kilométernyire a falumtól, ahol születtem és felnevelkedtem, főiskolás–kollégistaként rákényszerültem, hogy főzzek valamit, ha meleg ételt akarok enni – idézi fel. – A rántotta volt a kezdet, annak minden változatával. Erre már vendéglátós esteket is lehetett szervezni, akár közös főzésekkel. Ez akkor is folytatódott, amikor Budapestre kerültem. A Szputnyik társulatában már Tóth Simon Ferenc kollégámmal felváltva láttuk vendégül a többieket.

Fő hobbivá lett

– Amióta pedig a párommal együtt vagyunk, a szükség-hobbiból a főzés fő hobbimmá lett. Ildikó is jól főz, és szeret is főzni, sokat fejlődtem mellette. Én szeretek kísérletezni, de olykor hajlamos vagyok a túlzásokra. Ilyenkor Ildikó leállít. Én addig „élvezőfőző” voltam, s ha délelőtt hozzáláttam egy ételhez, abból vacsora lett. Ildikó ezzel szemben praktikus főző. Nálam egy lecsó is másfél-két óra volt, tőle megtanultam, hogy 25 perc alatt is el lehet készíteni, majdnem ugyanolyan finomra. Most már én is úgy tartom: a konyha is egy rendszer, s ha ezt jól építjük fel, sok időt nyerhetünk.

Megtudom: a kis színészlakás amerikai konyhás, ahová Gusztáv saját kezűleg szerelte fel a fűszertartót. Egy ideje pedig a sütés-főzés terén átvette a kormányrudat, hiszen gyermeket várnak, s veszélyeztetettség miatt Ildikónak feküdnie kell.

„Kispapakoszton”

– Én is igazodom a kismamáknak ajánlott étrendhez, arra nincs időm, hogy kétfélét főzzek. Kevés kenyér és tészta, sok zöldség, gyümölcs és hús. Egyébként, lehet mondani, mindketten húsimádók vagyunk – árulja el. Hozzáteszi: nem hisz az egyetlen helyes útban, az ilyen vagy olyan szigorú diétában.

– Az arányokban hiszek: mindent lehet fogyasztani, csak mértékkel – fogalmazza meg gasztronómiai „hitvallását”.

– Az én falumban, a Csallóközaranyoson nem is hallottam olyan ételekről, de hozzávalókról sem, amelyek ma már szerepelnek a repertoáromban. Arrafelé a szokások meghatározók: vasárnap húsleves, rántott hús, a csütörtök szigorúan főzeléknap... A szüleimet, ha meglátogatnak, mindig olyasmivel lepem meg, amilyet még nem is ettek. Dicsérik, de mértéktartón. Ildikóék családja budapesti. Náluk például karácsonykor rendszeres – és én nagyon szeretem is – a töltött káposzta rántott hússal – meséli.

Sörrel és borral

Saját specialitásának a sörrel és borral főzést–sütést tartja, aminek kipróbálását jó szívvel ajánlja másoknak is. Van egy 180 darabos receptgyűjteménye, amelyben pontos leírást csak a süteményeknél találhatunk.

– A többi ételnél csak az alapanyagokat jegyeztem le, profik is mondták, hogy az elég is. A többi már az alkotó fantázián és a kreativitáson múlik – hasonlóan, mint a színpadon.

Szalóczi Katalin


Molnár Gusztáv receptjei

Minestrone (olasz zöldségleves)

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 10 dkg füstölt császárszalonna
  • 1 szál zeller
  • 30 dkg sárgarépa (de lehet bármilyen más idényzöldség)
  • 1 liter csirkehús-alaplé vagy 2 leveskocka vízben feloldva
  • 1/2 kg paradicsom (ez nem elhagyható)
  • 2 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • Elkészítése:

    A felaprított hagymát olajon kissé megdinsztelem, hozzáadom a kockákra vágott szalonnát, s megpirítom. Hozzáadom a felszeletelt zöldséget, s fedő alatt 5-15 percig párolom. Felöntöm az alaplével.

    A paradicsomot leforrázom, lehéjazom, s kockákra vágva teszem a levesbe. Nem szabad szétfőzni!

    Megfűszerezem, s már kész is.

    Tipp:

    A végén megszórható reszelt parmezánnal.


    Flamand pörkölt

    Hozzávalók:

  • 60 dkg marhahús (de lehet sertéstarja vagy karaj is)
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • zsír
  • 3 dl jó minőségű barna sör (ha lehet, belga)
  • rozmaring, kakukkfű
  • só, bors, mustár
  • Elkészítése:

    A hagymát megdinsztelem a zsírban, rádobom a kockákra vágott húst. Sózom, fűszerezem.

    Felöntöm a sörrel. (Először kétségbeejtően felhabzik, de nem kell megijedni! )

    Lefedve addig főzöm, míg a hús megpuhul.

    Mustárral ízesítem.

    Tipp: Csodálatos szaftja van, lehet kenyérrel is tunkolni, de legtöbbször sült krumplit kínálok hozzá. Ehhez az alaposan megmosott krumplit héjastól , egészben teszem tepsibe, amelyet előtte egy kanál zsírral kikenek. Alufóliával lefedve 30-40 perc alatt kész.


    Répatorta

    Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 20 dkg cukor (vagy méz)
  • 1,5 dl semleges ízű olaj
  • 25 dkg répa
  • Elkészítése:

    A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a lereszelt, kinyomkodott répát, a cukrot és a 3 tojás sárgáját, majd az olajat, legvégül a répa levét.

    Hozzávegyítjük a tojások keményre felvert habját.

    Sütőpapírral bélelt tepsiben 40-50 percig sütjük (légkeveréssel hamarabb is kész – ezt tűpróbával ellenőrizhetjük).

    Tipp: Ha kihűlt, a tetejére csokimáz is kerülhet. Az olaj miatt sokáig eláll.

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában