Helyi közélet

2013.01.09. 15:44

Lemondták a "drága" ebédet

Miskolc - A pedagógusok nem fizetnek többet az ebédért, inkább lemondták.

Miskolc - A pedagógusok nem fizetnek többet az ebédért, inkább lemondták.Csalódottan vették tudomásuk a korábban önkormányzati intézményben dolgozó pedagógusok, hogy jócskán megemelkedett az iskolai ebéd ára. Az önkormányzattól ugyanis nem számíthatnak tovább az étkezési kedvezményre, mivel az iskolák fenntartója január 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK).

A Fazekas Általános Iskolában megtudtuk, tavaly még 248 forintért kaptak a kollégák naponta ebédet. Azt pontosan nem tudják, hogy az idén mennyi lesz, de az új fenntartó által küldött levélben az áll, közel a duplájára fog emelkedni. A pedagógusok egyharmada úgy döntött, akkor inkább nem ebédel az iskolában, és lemondta az étkezést. Vályi-Nagy Gyuláné igazgatóhelyettes lapunknak elmondta: ez most még nem probléma, mert nem vezették be a 32 órás kötelező bent tartózkodást a pedagógusoknak, így ha kora délután hazamennek, otthon meg tudnak ebédelni. Reménykednek azonban, hogy a probléma megoldódik, mert úgy tudják, tárgyalás folyik a pedagógusok étkezési kedvezményéről, és az érdekvédők is ezt szorgalmazzák.

Hoznak otthonról

A Zrínyi Ilona Gimnáziumban is érdeklődtünk. Kiderült: itt tavaly a pedagógusok ebédje 260 forintba került, az idén 417-be. Itt is nagyon sokan lemondták az étkezést, és most vagy otthon ebédelnek, vagy hoznak főtt ételt otthonról, és megmelegítik a mikróban.

Megkérdeztük a KIK sajtófőnökét, számíthatnak-e a pedagógusok étkezési kedvezményre. Írásban a következő választ kaptuk: „a pedagógusok étkeztetését eddig az önkormányzatok munkahelyi étkeztetés formájában biztosították. A KIK a kormánynak benyújtotta javaslatát a pedagógusok béren kívüli juttatásaira, melyből az étkezésüket tudnák majd fedezni, hasonlóan a közszféra többi munkavállalójához.”

ÉM-HE


Ebéd máshol

Utánanéztünk, mennyiért ebédelhetünk, ha nem vagyunk pedagógusok. Az éttermek menüi között a legolcsóbb 750 forint, a legdrágább 890.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában