Helyi közélet

2013.02.15. 12:17

Más fenntartó, más fellebbezés

Miskolc - Ettől az évtől már csak jogsértés esetén lehet fellebbezni a szülőnek.

Miskolc - Ettől az évtől már csak jogsértés esetén lehet fellebbezni a szülőnek.Mára minden nyolcadikosnak el kellett döntenie, hogy mely középiskolákba adja be jelentkezési lapját. Ebben meghatározó szerepet játszott a központi írásbeli eredménye, melyet januárban írtak meg a 6, 8 vagy 4 osztályos képzésre jelentkezők. Természetesen számít az is, hogy kinek milyen tanulmányi eredménye és az érdeklődése. A diákok ma már a szóbeli és gyakorlati megméretésre készülnek, melynek időszaka február 18-án kezdődik és március 8-áig tart. Azt azonban tudni kell, hogy a legtöbb iskolában a központi írásbeli eredményei számítanak be nagyobb arányban a végső pontszámba. A szóbelin is lehet természetesen értékes pontokat szerezni, ezért érdemes rá szorgalmasan készülni.

Lehet változtatni

Fontos dátum lesz a március 13-a. Eddig az időpontig ugyanis minden középiskolának nyilvánosságra kell hoznia az ideiglenes felvételi jegyzéket. Ebből a diákok megtudhatják végső pontszámukat, és azt is, hogy az adott tagozaton hányadik helyen végeztek. Azt azonban nem lehet tudni, hogy az illető tanulót felvették-e, hiszen a rangsorban előtte helyet foglalók nem biztos, hogy azt az iskolát, tagozatot jelölték meg elsőként. Az viszont biztos, hogy március 18-án és 19-én a diákok még változtathatnak a jelentkezési lapjukon. Ezt a lehetőséget azoknak érdemes kihasználniuk, akik a felvételi során meggondolták magukat, és mégsem az elsőnek megjelölt intézményben szeretnének tovább tanulni.

Értesítést kapnak

Mind között a legizgalmasabb dátum azonban az április 25-e lesz, eddig az időpontig kapnak ugyanis a jelentkezők értesítést arról, hogy felvették-e őket valamelyik középiskolába és melyikbe. A köznevelési törvény értelmében - a korábbi gyakorlatnak megfelelően - a szülő érdeksérelemre hivatkozva fellebbezést nyújthat be, melyben a fenntartó jár el, és hoz másodfokú döntést. Az eljárásban tehát változás nem történt, csak a fenntartó személye változott: az önkormányzat helyett az állami iskolafenntartó, azaz a tankerület. A fellebbezést tehát az illetékes tankerületi igazgatónak kell benyújtani -tájékoztatta lapunkat Mariscsák István, a Miskolci Tankerület igazgatója. Korábban az iskolák a fellebbezők között sorrendet állítottak fel, és ennek figyelembe vételével döntött a jegyző vagy a főjegyző. Az iskolák állami fenntartásba vétele után azonban a tankerületek vezetője hoz döntést.

Tudnivalók később

Mariscsák István hozzátette, hogy a felvételről szóló értesítésben a szülők megtalálják a fellebbezéssel kapcsolatos tudnivalókat is. Az egyházi és egyéb fenntartású iskolák esetében is a fellebbezést az iskola fenntartójához kell címezni. A középiskolák május 2-a és május 15-e között tartják a rendkívüli felvételi eljárást, és május 15-éig döntenek arról, hogy ki nyert még felvételt az intézményükbe.

ÉM-HE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában