Helyi közélet

2013.05.07. 19:06

Felavatták Közép-Európa legnagyobb geotermikus erőművét

Kistokaj, Miskolc - A kistokaji beruházás mérsékli a fosszilis energiafüggőséget és olcsó hőt ad.

Kistokaj, Miskolc - A kistokaji beruházás mérsékli a fosszilis energiafüggőséget és olcsó hőt ad.Ünnepélyesen átadta kedden Kistokajban Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a Miskolci Geotermikus Projekt első szakaszát, amely az Avasi lakótelep geotermikus hővel történő ellátását biztosítja.

Kincs a hegyen

Kincs van a szőlőhegyen - idézte az idős emberek mondását Ambrus Gyöngyi, Kistokaj polgármestere. Azt sem hallgatta el azonban, hogy az elődök a pálinkára és a borra gondoltak, és nem a geotermikus hő hasznosítására. A megújuló energiaforrásnak köszönhetően felértékelődnek a kistokaji ingatlanok és kezd kertvárossá alakulni a település- hangoztatta a polgármester.

Németh Lászlóné beszédében kiemelte:"Itt és most Magyarország legnagyobb geotermikus hőt hasznosító fűtőrendszerének első szakasza készült el, amely a legnagyobb hazai lakótelepet, az Avasi lakótelep fűtési igényét fogja geotermikus energiával ellátni...a rendszer mintegy 10 ezer lakásnak és több mint 100 intézménynek nyújt majd hőszolgáltatást. A 7,5 milliárd forintos beruházást - a PannErgy Nyrt. eddigi legnagyobb szabású projektjének finanszírozását - európai uniós források is jelentősen segítették: Brüsszelből 1,7 milliárd forintnyi támogatás érkezett... Ez a projekt számomra azt üzeni: Magyarország előbbre lépett és hogy mától jobb teljesítménnyel büszkélkedhet a megújuló energia területén is."

Dr. Kriza Ákos azt fejtegette, hogy "Polgármesterként az is a feladatom, hogy az igényeket megismerve, a lehetőségeket kihasználva és újakat teremtve elérjük célunkat; azt, hogy a miskolciak tudják, a város értük van! Miskolc ezzel a beruházással hazánk leginkább környezetbarát városává vált... A termálvízben rejlő energiát nem csupán fűtésre fogjuk felhasználni, hanem élelmiszer-termelésre is. A beruházás második ütemében ugyanis 10 hektárnyi területen a fennmaradó hőt kiaknázó üvegházak épülnek, amelyekben egészséges, magyar zöldségek termesztése történik majd, és nem utolsó sorban legalább 30 új munkahely jön létre. De ha a ma létesülő, európai léptékben is kimagasló innovációt dicsérjük a PannErgy cégben, nem tehetjük meg, hogy egy szóra ne álljunk meg, s ne emlékezzünk meg a magyarországi hévizek atyjaként emlegetett Pávai Vajna Ferencről. Pávai Vajna csaknem egy évszázada leírta, hogy Miskolc környékén kincset rejt a föld, s az ezekből származó vizet és energiát az ország javára fel lehet használni. A lillafüredi fúrásokat és innen néhány kilométerre lévő kutatásait azonban nem támogatták. Ma elmondhatjuk, hogy Pávai Vajna Ferencnek igaza volt. Jár neki e történelmi elégtétel! A magyar tudományos múlt és jövő ma, itt összeért!"

"Három év megfeszített munkáját követve a Kárpát-medence legnagyobb geotermikus hőt hasznosító rendszerét valósíthattuk meg sikerrel. A most átadott rendszer a káros környezeti terhelés csökkentése mellett, a fosszilis energiafüggőséget is mérsékli, és ezzel együtt olcsó hőt biztosít Miskolc számára" – érvelt Tóth Péter, a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója.

Ezt követően Németh Lászlóné és dr. Kriza Ákos ünnepélyesen átvágták a nemzeti színű szalagot, s közösen indították el azt a geotermikus hőszállító rendszert, amellyel megkezdődött a hőenergia szállítása Miskolc felé. Ezzel elindult Közép-Európa legnagyobb geotermikus erőműve.

BGy

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában