2014.04.09. 14:25
Krisztián így készíti
Felsőnyárád - A felsőnyárádi óvoda 250 fős konyhájának egy fiatalember, a 35 esztendős Kovács Krisztián a szakácsa.
Felsőnyárád - A felsőnyárádi óvoda 250 fős konyhájának egy fiatalember, a 35 esztendős Kovács Krisztián a szakácsa.Pályaválasztásában a keresztapjának volt kitüntetett szerepe, aki szintén szakács, és gyakorta bevonta őt a főzésbe. S bár Krisztiánnak a közétkeztetés a feladata, egyúttal saját gyermekeire is főz, hiszen lányai, Blanka és Olívia is a helyi óvodába jár. Otthon az anyósa főztjét eszik, hiszen együtt élnek. Krisztián ide nősült Szilvásváradról. Egyébként szívesen vállalja a szakácskodást lakodalmakban is. Helyi specialitásként először a túrós sztrapacska receptjét osztotta meg velünk, de különlegesebbnek találtuk a paradicsomos töltött káposztát, ami errefelé a lagzik elmaradhatatlan ínyencsége.
ÉM-SzK
Recept - Paradicsomos töltött káposzta
Hozzávalók:
Az alaphoz, illetve a rántáshoz:
Elkészítés:
A megmosott árpagyöngyöt összekeverjük a darált húsokkal, a reszelt hagymával a tojásokkal, sóval, borssal, majoránnával fűszerezzük, összedolgozzuk, s kis gombócokat készítve belőle, egyenként az előkészített káposztalevelekbe csomagoljuk.
Elkészítjük az alapot: a vöröshagymát megfuttatjuk az olajban, megszórjuk pirospaprikával, erre jönnek sorjában a töltelékek. Óvatosan felöntjük annyi forró vízzel (azért forró, hogy összerántsa a harasztot), hogy ellepje a töltelékeket. Lassú tűzön csaknem 4 órán át főzzük.
A főzés vége felé a kis rántással sűrített paradicsomlét is hozzáöntjük.
Tipp:
A káposzta torzsáját kiemelem (mint ahogyan a görögdinnyét szokás meglékelni). Utána fazékba annyi vizet teszek fel főni, hogy majd ellepje. Sóval, babérlevéllel, ecettel ízesítem. Szépen sorjában elengedi a torzsa a harasztokat. A vastag erezetet elvékonyítom, a nagyobb harasztokat hosszában kettévágom, így egy nagy harasztból két töltelék lesz.