Helyi közélet

2014.07.04. 14:48

Otthonvédelem: akiket érint, azok tudják

Miskolc - Az Otthonvédelmi Alapról szóló pályázatot már kiírták. Ezzel segítik a fészekrakós társasházakat.

Miskolc - Az Otthonvédelmi Alapról szóló pályázatot már kiírták. Ezzel segítik a fészekrakós társasházakat.

Az Otthonvédelmi Alap létrehozásáról szóló javaslatot júniusban fogadta el a miskolci testület, hogy segítse azokat a társasházakat, amelyeket a fészekrakós családok lelaktak, adósságba sodortak. Ez egy 50 millió forintos alap, amelyből felújításokra kaphatnak a lakóközösségek pénzt. A pályázat megjelent, július végéig lehet jelentkezni. A kiírásból kiderül egy-egy lépcsőház maximum 3,5 millió forint támogatásban részesülhet.

Kértük a listát

A pályázati felhívásban benne van, csak azok a lépcsőházak pályázhatnak, amelyekben a város – az OTP-s követelések megvásárlásával – tulajdont szerzett, vagy szerez. Az Észak-Magyarország többször kérte ezen lépcsőházak listáját, de eddig nem kaptuk meg. A városházi szóvivő, Koczák Szilvia szerint azonban a lakóközösségek tudják majd, kiket érint a pályázat. „A társasházak számára nyilván nem okoz fejtörést az, hogy pályázhatnak-e vagy sem a lépcsőház felújítására, hiszen tisztában vannak azzal, hogy van-e olyan lakás a házban, amelyben a város megvásárolta az OTP-s követelést. A végrehajtási eljárásokban ugyanis a Társasházak és Lakásszövetkezetek hitelezőként érintettek és a földhivatali eljárásban az önkormányzat jogosultként, végrehajtást kérőként, illetve árverési vevőként való bejegyzéséről, külön-külön hivatalos tájékoztatást kapnak, azaz rendelkeznek a szükséges információval” – magyarázta.

Egyik kitétel az is, hogy a támogatás elszámolásának benyújtása előtt az épületen belül, jól látható helyen a lakóközösség köteles elhelyezni egy táblát, amely hirdeti: az Otthonvédelmi Alapból újult meg az épület. A kiírás szerint ezt a táblát a MIKOM Kft.-vel kell elkészíttetni, ára 5000 forint. Hogy miért velük és miért szükséges a tábla, arra a szóvivő azt mondta: „A táblakihelyezési gyakorlat megfelel a magyarországi és európai uniós gyakorlatnak, azaz, ha valaki támogatásban részesül, a támogatás tényét és a támogatást nyújtó szervezetet köteles feltüntetni. Az önkormányzat száz százalékos közvetett tulajdonában álló gazdasági társasággal, a MIKOM-al egységes arculati elemek biztosításával kívánja a feladatot elvégeztetni.”

ÉM-NSZR

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában