Helyi közélet

2015.04.02. 11:12

A biztonság az első – már két évtizede

Tiszaújváros - Húszéves évfordulóját ünnepelte szerdán a tiszaújvárosi főfoglalkozású létesítményi tűzoltóság.

Tiszaújváros - Húszéves évfordulóját ünnepelte szerdán a tiszaújvárosi főfoglalkozású létesítményi tűzoltóság.

A biztonság az első – ennek jegyében telt az elmúlt 20 év – mondta Huff Zsolt, a TVK termelési igazgatója. Ez idő alatt megtapasztaltuk, hogy milyen fontos tűzoltóink gyors, hozzáértő és együttműködő munkája – és itt nemcsak a havária helyzetekre gondolok, hanem a mindennapi készenlétükre és a közös tevékenységekre.

Mint jelezte, 1994-ben született az a törvény, mely szerint az iparnak kell megoldania létesítményeinek védelmét. Ennek értelmében hat tiszaújvárosi társaság hozta létre a FER Tűzoltóság jogelődjét, amely 1995. július 1-jén kezdte meg működését. Az együttműködés szorosságára jellemző, hogy a későbbi beruházások során már a tervezés fázisában aktív szerep jutott a FER-nek a helyszínek megválasztásánál, illetve a tűzvédelmi berendezések, felszerelések meghatározásában és beszerzésében. Hozzátette: évi 40 gyakorlatot tartanak az üzemek és rendszereik mélyebb szintű megismerésének érdekében.

– A szoros együttműködésnek is köszönhetően ritkán kell éles helyzetben találkoznunk, és remélem, a jövőben is az ünnepségek lesznek túlsúlyban – zárta köszöntőjét.

A semmiből valósították meg

Skobrák Róbert, a létesítményi tűzoltóság alapítója visszaemlékezéssel kezdte beszédét. Mint mondta, 1995. április 1-je vasárnapra esett, így 2-án ültek össze heten, akik feladatul kapták, hogy létrehozzák a létesítményi tűzoltóságot. A semmiből kellett megvalósítani, de feladat volt bőven. Július 1-jével ugyanis át kellett venni a készenléti szolgálat ellátását.

– 1995-ben nagy munkanélküliség volt a városban, így amikor feladtuk a hirdetést, a 30 helyre legalább hatva­nan jelentkeztek. A kiválasztás után megindult a képzés, és július 1-jére levizsgázott az első 30 ember. A hivatásosoktól is jöttek több mint húszan, ők adták a tapasztalt bázist. Az első tüzet augusztusban oltottuk el, az olefingyár egyik kemencéjének karbantartása közben meggyulladt egy ponyva, amit hatalmas porfellegben sikerült eloltani. Egy év alatt állt össze a csapat, ami ma is kiválóan működik –összegezte.

Pimper László, a FER ügyvezetője szerint 20 év nagyon hosszú idő egy szervezet életében. Mint mondta: sok változás történt az elmúlt időszakban, de a csapatban rejlik az erősségük.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában