Helyi közélet

2016.04.20. 15:05

Szepsy 2007-es Eszenciája a legdrágább magyar bor

Budapest - Az idén Londonban megtartott Botrytis Forumon mutatták be a mádi Szepsy Pince 2007-es Eszenciáját; a tokaji borkülönlegesség 1480 angol fontos (580 ezer forintos) palackonkénti kiskereskedelmi árával a jelenlegi legdrágább magyar bor.

Budapest - Az idén Londonban megtartott Botrytis Forumon mutatták be a mádi Szepsy Pince 2007-es Eszenciáját; a tokaji borkülönlegesség 1480 angol fontos (580 ezer forintos) palackonkénti kiskereskedelmi árával a jelenlegi legdrágább magyar bor.

Kedden immár hatodik alkalommal tartották meg a Botrytis Forumot, melyet a világ botrytises édes borait termelő országok képviselői azzal a céllal hoztak létre tizenkét évvel ezelőtt, hogy felhívják a figyelmet a botrytises természetes édes borok különleges termőhelyi és borászati értékeire. Az első Botrytis Forumot 2004 szeptemberében rendezték Egon Müller (Mosel, Németország) a néhai Alois Kracher (Illmitz, Ausztria), Alexandre de Lur Saluces (Sauternes, Franciaország) Szepsy István (Tokaj, Magyarország) és Forczek Ákos londoni magyar borkereskedő részvételével - közölte az MTI-vel Forczek Ákos.

Mint kiemelte, az esemény különlegessége magyar szempontból, hogy a Szepsy Pince az 1996-os és 1999-es évjáratok után újabb Eszenciát bocsátott piacra. A családi pincészetet Londonban ifjabb Szepsy István képviselte, aki rövid előadásban adott hátteret a 2002-es Aszú és a 2007-es Eszencia megértéséhez.

Az eszencia az összegyűjtött aszúszemekből kicsöpögő nektár, mennyisége rendkívül alacsony. Íze és struktúrája a világon egyedülálló, mint ahogy a 2007-es évjáratú Szepsy Birtok Eszenciáé is, mely 2,5 százalék alkoholtartalommal és 570 gr/liter cukortartalommal bír - számolt be Forczek Ákos.

A rendkívül magas cukortartalmú aszúszemek képződéséhez nélkülözhetetlen a nemes penész, azaz a Botrytis cinerea megjelenése a szőlőültetvényeken. A botrytis finom gombafonalaival átszövi és elvékonyítja a bogyók héját, ezzel a szőlőszemek víztartalma jelentősen csökken, a nemes rothadáson átesett szőlőbogyóban, azaz a keletkezőben lévő aszúszemben különleges aroma- és ízvilág alakul ki.

A tárolóedényekben összegyűlt aszúbogyók önnön súlyuknál fogva magukból kipréselt tiszta leve az eszencia. Cukortartalma elérheti a 800 g/litert is, alkoholtartalma legfeljebb 5 százalékos lehet.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában