2016.07.31. 08:20
Szörnyen jó szakácskönyv, avagy főzni mindenki tud – Bernáth József szerint
Miskolc - Bernáth József legújabb szakácskönyvében megismerhetjük a séf kissé bohókás, kedves oldalát.
Miskolc - Bernáth József legújabb szakácskönyvében megismerhetjük a séf kissé bohókás, kedves oldalát.
Bernáth József az RTL Konyhafőnök sorozata révén vált igazán közismertté. A tavaly év végi ünnepek előtt megjelent Így főz Bernáth József – stílusosan, lezseren szakácskönyve hamar népszerűvé vált a konyhaművészetet kedvelők körében. Idén nyár elején újabb kiadvánnyal jelentkezett: a Szörnyen jó szakácskönyvben megismerhetjük a séf kissé bohókás, kedves oldalát, és az is kiderül, József milyen jól ért a gyerekek nyelvén.
Minden recept elkészítését pontos fázisfotók kísérik." Bernáth József
Elő a szörnyekkel!
A Szörnyen jó szakácskönyv azonban – mint ahogy maga a szerző is elmondta szerkesztőségünkbeli látogatásakor – nemcsak a gyerekeknek, hanem az egész családnak szól. „Arra vállalkoztam, hogy a gyerekek által legkevésbé kedvelt alapanyagokból, mint például a brokkoli, zeller, kelkáposzta, mazsola, sütőtök, olyan ételeket készítsek, amit minden gyerek szívesen megkóstol, sőt el is készít.”
A séf állítása szerint ugyanis főzni mindenki tud. Csupán az a kérdés, hogy kinek milyen széles a repertoárja. Mert a profik olyan alapanyagokból is készítenek remekműveket, amiket ők maguk nem is szeretnek.
A könyv alapkoncepciója tehát az, hogy József és kis kuktái, Gergő, Juli és Kata kiválasztottak néhány „nemszeretem” hozzávalót, majd ezekből készítettek egy-egy szörnyet – Borogdai Zsuzsanna bájos és mulatságos rajzai segítségével –, amit aztán sokkal könnyebb volt legyőzni, azaz finomat főzni belőle! „Ahogy az előző szakácskönyvemben már megmutattam, minden recept elkészítését pontos fázisfotók kísérik, így az ételek elkészítésének a gyerekek egyedül is nekiállhatnak, de ha elakadnának, nyugodtan segítségül hívhatják anyát vagy apát. Egyik-másik recept elkészítése ugyanis még egy tapasztaltabb szakács számára is élvezetet jelenthet. A végeredmény pedig biztosan mindenkinek ízlik majd…”
Belelapozva megállapíthatjuk, hogy a szörnyen jó szakácskönyv több, mint egy receptgyűjtemény. Megtanítja a legalapvetőbb konyhai műveleteket, például azt, hogyan kell blansírozni, vagy hogyan kell biztonságosan olajban sütni, illetve elmagyarázza azt is, mi a különbség a turmixolás és az aprítás között.
A könyv emellett egy játékos foglalkoztató, ugyanis mindegyik gyerkőc lerajzolhatja kedvenc alapanyagszörnyét és mellékelheti hozzá a saját receptjét.
A rakott krumpli a kedvenc
Bernáth Józsefről megtudhattuk, hogy a most 34 éves séf csak 24 éves korában döntötte el, hogy a főzéssel fog foglalkozni. Előtte gyermekszínészkedett, sőt kétszer is megpróbált bejutni a színművészetire. A hazai előtanulmányok után Franciaországban kapott állást Lyon egyik éttermében, onnan vezetett az útja Londonba. Jelenleg kreatív séfként dolgozik London egyik vezető catering cégénél. Bernáth József kizárólag a Konyhafőnök műsor kedvéért tért haza Magyarországra. „Ha valaki igazán széles látókörű és tanult séffé akar válni, muszáj néhány évet külföldön töltenie”– vallja.
A séf szerint nagyon sokan vannak nálunk tehetséges fiatalok és idősebbek, akik csodálatos dolgokat tudnak véghezvinni a konyhában. Mint megtudtuk, szívesen megkóstol mindenféle ételt, és értékeli a hagyományos, otthoni ízeket, de az újítások is nagyon érdeklik. Gyermekkora óta kedvenc étele a rakott krumpli.
Egy recept
Karalábéfőzelék minifasírttal
Hozzávalók
Elkészítés
A meghámozott karalábéból gömböket kell kanyarítani, miközben kivájjuk a karalábét. A golyókat puhára kell párolni. A kivájt karalábékat olívával bekenve meg kell sütni. A nem jól sikerült golyókat péppé kell főzni. A darált húsból hagymával, fokhagymával, borssal, sóval, paprikával fasírtalapanyagot kell készíteni, amit apró golyócskára formálva forró olajban kell kisütni. A karalábégömböket össze kell keverni a fasírtgolyókkal és megtölteni vele a kivájt karalábékat és leönteni a karalábépéppel. A recept részletesen megtalálható a könyvben.