Helyi közélet

2016.08.26. 09:45

Ünnep lesz, a bort, a furmintot ünneplik Mádon

Mád - A Parno Graszt, a Csík zenekar és Rúzsa Magdi is fellép a hegyaljai településen.

Mád - A Parno Graszt, a Csík zenekar és Rúzsa Magdi is fellép a hegyaljai településen.

„Ez nem egy fesztivál a sok közül, ez ünnep, a bor, a furmint ünnepe” – fogalmazott Tatárka József, Mád polgármestere, amikor a Mádi Furmint Ünnepről kérdeztük. A rendezvényt szeptember 2–3. között rendezik meg a hegyaljai településen. A polgármester szerint minden eddiginél nagyobb mulatságra számíthatnak a látogatók: 27 helyszínen, kiváló borokkal, nyitott pincékkel és udvarokkal, ínycsiklandó ételekkel, kézműves foglalkoztatóval, koncertekkel, kiállításokkal, kézműves portékákkal, dűlőtúrával, szüreti hagyományokat bemutató programokkal, egy igazi szüreti mulatsággal várnak minden Mádra érkezőt.

A legfőbb értékünket, a furmintot ünnepeljük." Kulcsár Edit

– A borok, a gasztronómia, az épületek összhangja mind-mind azt a fajta polgári berendezkedést sugallja, amit célul tűzött ki a település – mondta a polgármester. Hangsúlyozta azt is, a furmintünnepben minden évben a település jövőjét fogalmazzák meg.

Az idei program középpontjában az igényes népzene áll. Tatárka József ezen belül két koncertet emelt ki, a Parno Graszt zenekar péntek esti fellépését, illetve a Csík zenekar és Rúzsa Magdi szombat esti közös koncertjét.

– A Tokaji Borbarátnők Társasága számára kiemelt jelentőségű minden helyi rendezvény, hiszen úgy lehet népszerűsíteni, megismertetni a hegyaljai értékeket, borokat, ha saját közegében mutatjuk be – ezt már Kulcsár Edit, a társaság elnöke mondta lapunknak. – Erre kiváló alkalom a mádi ünnep, ahol a legfőbb értékünket, a furmintot ünnepeljük.

Kulturális programok

A Tokaji Borbarátnők Társasága kulturális programokkal járul hozzá a Mádi Furmint Ünnephez. A Demetervin Pincészetnél szombaton Isa Schneider Szőlő és bor című kiállításának megnyitójára várják a közönséget. Kulcsár Edit elárulta, a kiállítást itt láthatják először az érdeklődők, innen megy majd a 25. Budavári Borfesztiválra.

A Tokaji Borbarátnők bemutatótermében pedig – ugyancsak szombaton – Kultúrtáj-Kép – a Tokaji Borvidék a világ öröksége címmel Albert Krisztina, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. világörökségi szakértője tart előadást.

A kulturális programok mellett az elnök a mesterségbemutatókat is a látogatók figyelmébe ajánlotta. Mint mondta: a mádi ünnepre érkezők régen látott kézműves mesterségekkel ismerkedhetnek, lesz borbély, szabó, cipész is a forgatagban.

- ÉM-NSZR -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában