2016.12.14. 15:41
Interjú: Bernáth József
Miskolc - Béres Szabi beszélgető partnere a sztárséf Bernáth József volt, aki mesélt a kezdetekről, és nemrég megjelent új könyvéről is az olvasóknak.
Miskolc - Béres Szabi beszélgető partnere a sztárséf Bernáth József volt, aki mesélt a kezdetekről, és nemrég megjelent új könyvéről is az olvasóknak.
Béres Szabi: Nem először jársz Miskolcon, milyen benyomásaid vannak a városról?
Bernáth József: Leginkább a dedikálások miatt látogattam el az elmúlt egy évben Miskolcra - szám szerint háromszor. Az a jó Miskolccal kapcsolatban, hogy ennyi idő is elég ahhoz, hogy valaki otthonosan érezze magát a városban. Ráadásul két volt balatoni kollégám egy kis kávézó-sörözőt üzemeltetnek a belvárosban. Ha tehetem, benézek hozzájuk is.
Béres Szabi: Mikor,és hogyan kerültél a gasztronómia közelébe?
Bernáth József: Elég későn, 24 évesen kezdett el komolyabban érdekelni a főzés. Azóta viszont az összes energiámmal erre koncentrálok, s elég jól haladok a ranglétrán. Nagyon szeretem nézni azt, amikor az elkészült fogások mosolyt, vagy elégedettséget csalnak a vendégek arcára, s az étkezés végére csak az üres tányér marad. Ami miatt leginkább imádom ezt a hivatást, hogy minden nap mindenkitől lehet valami újat tanulni…
Béres Szabi: Novemberben jelent meg "Legyél te is a konyhád mestere" c. legújabb könyved, mit lehet róla tudnunk?
Bernáth József: Aki találkozott már a tavaly megjelent első könyvemmel is, annak a formátum kissé ismerős lehet. Ami miatt nagyon 4 sikeres lett az is, hogy nem csak egy recept van leírva, hanem képeken mutatjuk, hogy főzés közben pontosan mit és hogyan kell csinálnunk, hogy a végeredmény tökéletes legyen. A magyar szakácskönyvek között ez az egyetlen ilyen típusú receptgyűjtemény. Ami miatt szintén sokan szeretik, hogy olyan alapanyagokat használok a könyvben, amikhez könnyű hozzájutni, így tényleg bárki elkészítheti a benne található ételeket, s megkóstolhatja hogyan is főzök én.
Béres Szabi: Mit jelentett számodra az a televíziós műsor, ahol a szélesebb közönség is megismerhetett mint séf?
Bernáth József: A szakmában már ismertek, de a műsor miatt lettem igazán ismert. Ebben az évben már nem tudtam vállalni a forgatásokat, hogy lehetőségem nyíljon más területeken is kipróbálni magam. Két helyen tartok főzőkurzusokat, így bárki elsajátíthatja azokat a konyhai trükköket, amiket a műsorban láthatott tőlem. Ami pedig még ennél is izgalmasabb: a budapesti művészeti és design egyetemen 5 tehetséges fiatallal olyan tányérokat fejlesztünk ki tavaszra, ami megreformálhatja az itthoni rendezvényeken történő ételtálalási módokat.
Béres Szabi: Tervek?
Bernáth József: Már nagyon várom, hogy elkészüljenek ezen tányérok prototípusai, hogy végre ételekkel együtt kipróbálhassuk őket! Reményeim szerint pedig februárban mutatjuk be a nagyközönségnek is… A főzőkurzusokból pedig havonta kettőt fogok tartani. Az a célom, hogy minél többen elsajátítsák azokat a fogásokat, amik lerövidítik a konyhában töltött időt, s a résztvevők rájöjjenek: a főzés tényleg
gyerekjáték!
Béres Szabi: Köszönöm a beszélgetést!