2017.03.05. 17:10
Kifli, zsemle, ciabatta
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Íme pár recept a kenyérfélék és a tészták kedvelőinek!
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Íme pár recept a kenyérfélék és a tészták kedvelőinek!
Vajas kifli pirított szezámmaggal
Hozzávalók:
Finomliszt 500 g, tej 2,5 dl, élesztő 30 g, vaj 50 g, cukor 10 g, só 10 g, kenéshez vaj 50 g.
Elkészítése:
Langyos tejben az élesztőt a cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval elkeverjük, bedagasztjuk. Egy óra kelesztés után kiadagoljuk, formázzuk, sütőlemezre helyezzük, olvasztott vajjal megkenjük, pirított szezámmaggal megszórjuk. Utókelesztjük és 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük.
Tökmagos zsemle
Hozzávalók:
Finomliszt 500 g, tej 1,5 dl, víz 1,5 dl, cukor 20 g, só 15 g, élesztő 10 g, kenéshez tej 1 dl.
Elkészítése:
Langyos tejben az élesztőt a cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval bedagasztjuk és egy órát kelesztjük. A megkelt tésztát adagoljuk, formázzuk, majd sütőlemezre helyezzük, tejjel megkenjük, és pirított tökmaggal megszórjuk. Utókelesztést követően 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Ciabatta (alaptészta)
Hozzávalók:
Bl 80 liszt 500 g, élesztő 30 g, só 15 g, olívaolaj 1 dl, víz 3,5 dl.
Elkészítése:
Az összes hozzávalót egyszerre összekeverjük az olívaolaj kivételével, majd egy órát kelesztjük az olajjal meglocsolva. Bő lisztezett felületen adagoljuk és formázás nélkül rakjuk a sütőbe. 250 fokon 25 perc alatt készre sütjük. A tésztánkat ízesíthetjük aszalt paradicsommal, olajbogyóval, rozmaringgal.