2018.08.19. 09:53
A helyi termékek ünnepén jártunk Szanticskán
Szanticska - Önellátásra törekvő települések mutatkoztak be pénteken a III. Szikszói járási napokon Szanticskán.
Szanticska - Önellátásra törekvő települések mutatkoztak be pénteken a III. Szikszói járási napokon Szanticskán.
Nyüzsgést és életet vitt a III. Szikszói járási napok a mindössze néhány lelkes, de kedves kis kistelepülésre, Szanticskára, ahol az autentikus parasztházak, korabeli tornácok és a sírkert is jelzik, egykor népesebb falu volt. Pénteken forgalmas agorává változott a kis község centruma, ahol több önkormányzat kínálta portékáit. A friss zöldség, gyümölcs mellett házi jelegű finomságok is terítékre kerültek.
– Sátorban és szabadföldön is gazdálkodunk. Zöldséget, paprikát, paradicsomot, epret, salátakülönlegességeket termelünk. A friss árut méltányos áron kínáljuk a helyi piacokon, és rengeteg terményt teszünk el télre is. A feldolgozást is közmunkások végzik, ők készítik az ízletes csalamádét, lekvárokat, szószokat, szörpöket – sorolja Bancsók Melinda a szikszói kertészetből.
A cékla és a homoktövis…
Az abaúji kisváros vállalata szeretne hivatalosan is biotermelővé nőni, a szükséges minősítés megszerzése viszont évekbe telhet, hiába nem alkalmaznak vegyszereket, a földnek pihenni, regenerálódni kell, mert korábban kapott műtrágyát ez a terület is. A szikszói mellett több pavilonnál láttunk levendulát, a sokoldalú növényt egyre többen termesztik.
Demeter Ervin megyei kormánymegbízott is belevette magát a forgatagba és hosszasan időzött némelyik lerakatnál. Leginkább a homoktövisből és a céklából készített termékek kötötték le figyelmét.
– Elképesztő, mennyi módon hasznosítható a cékla és az ezerarcú homoktövis, melyből egészséges szörpöket, zselét, sűrítményt is csinálnak. A települések konyháin hasznosulnak a saját termések. Ég és föld, hatalmas a különbség a multinacionális áruházak által forgalmazott és a kapirgálós csirke tojása között. Jó úton haladnak ezek a települések az önellátás felé, és egyre több kiváló minőségű terméket kínálnak a vásárlóknak a helyi gazdaságok – magyarázta.
Nagymami sütije
– Szilvát, paprikát, paradicsomot, befőtteket és juhsajtot is hoztunk Gagyvendégiből. Év közben a saját terményeink az óvodánk konyháján és a rászorulók tányérján hasznosulnak – sorolta Nagy Miklós, a 220 lelkes település polgármestere. Gagyvendégiből az asszonyok hoztak különleges réteseket, omlós tésztákat, diós szeletet és az isteni „nagymami süteményét” is, utóbbi dióval és meggyel töltött könnyű tésztájú ínyencség, melynek lehetetlen ellenállni.
A helyi termékek javát közmunkásokkal készíttetik az önkormányzati cégek. Több polgármester azt nyilatkozta, egyre több munkaerő talált vissza a versenyszférába, így néha gondot okoz, ki nyírja le a füvet, mert a korábbi közmunkások javát beszippantották a gyárak.
Míg a sokaság házi kolbászt, sajtokat, szörpöket, krumplilángost ízlelt, az encsi rendőrök futballoztak a helyi öregfiúkkal, majd a szikszói járási hivatalból érkező hölgyek léptek pályára.
ÉM-JA