2019.02.04. 19:28
Kása Imréné fejére került a korona Szomolyán
Szomolya - A virágzás és a szüret után a cseresznyés rétest is ünneplik.
Szomolya - A virágzás és a szüret után a cseresznyés rétest is ünneplik.
Első alkalommal rendeztek rétes- és kocsonyaversenyt Szomolyán.
Körbeér az ünnep
A faluház udvarán a sárdagasztás ellenére egész nap rengetegen voltak, kóstolták a forralt bort, a kocsonyákat, a réteseket, hallgatták a Rece Hagyományőrző Egyesület és a Borbarátok Legényegylet műsorát.
Guczi István, Szomolya polgármestere elmondta, az ötlet a Szomolya Idegenforgalmáért Egyesület vezetőjétől származik, aki azt vetette föl, hogy a rétessütés hagyományát az idősek örökítsék át a fiatalabb generációkra. Egy felhívást is intéztek a falubeliekhez és 20-25 jelentkező volt. A tervet továbbgondolták, megkeresték Csetneki Lászlót, aki felajánlotta, megszervezi a versenyt.
– A szomolyai rövid szárú fekete cseresznye jellegzetessége, hogy lefagyasztható, s kiolvadás után is megőrzi állagát. Ezt használjuk a főtt rétes elkészítéséhez, a nyújtott rétes rövidebb idő alatt elkészíthető, s az ilyen rendezvényeken gusztusosan is tálalható – fejtette ki Guczi István. Hozzátette, ezzel a cseresznye minden életciklusához kapcsolódik nagy rendezvény a községben. Április 13-án rendezik a cseresznyevirágzás ünnepét, június 1-2-án a tizennyolcadik Cseresznyefesztivált.
Csetneki László, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Heves és Nógrád megyei elnöke elárulta, a versenyzők több mint ötvenféle rétest készítettek, míg kocsonyát húsz csapat főzött, s 40-50 tányérral neveztek.
A kocsonyaversenyt a szomolyai Nagy Éva, a sós és húsos rétesek kategóriáját a miskolci dr. Lenkei Ferencné, a hagyományos húzott rétesek kategóriáját a Tápiósági Hagyományőrzők Egyesülete nyerte, míg a legjobb cseresznyés rétest a szintén szomolyai Kása Imréné készítette.