Választás

2019.05.27. 09:00

Brüsszel közelebb van, mint gondolnánk

Az unió központjában meghozott döntések a fejlődésre komoly hatással vannak.

Marosréti Ervin

Fotó: Tóth Balázs

Brüsszel és Ózd, az egykori acélváros elég távol helyezkedik el egymástól, a lakosság mégis úgy véli: sokkal közelebb van, mint sokan gondolnák. Az unió központjában meghozott döntések a város fejlődésére is komoly hatással vannak, hiszen az elmúlt bő egy évtizedben rengeteg uniós projektet valósítottak meg, ami gyarapította a város vagyonát.

Furcsa kettősség

„Az összes szavazás közül ebben az esetben számít legkevésbé a véleményünk, hiszen 21 magyar helyről döntünk. Ennek ellenére egy percig sem gondolkodtam azon, hogy ott leszek a szavazóhelyiségben – fogalmazott Kovács Gyula. – Vannak ugyan vitás kérdések, mégis sokat köszönhetünk az uniónak, másfél évtized távlatából jónak gondolom, hogy hazánk csatlakozott a közösséghez. Bízom benne, hogy a jövőben is látjuk majd a hasznát magyar képviseletnek, ehhez lényeges, hogy hazánkból jó politikusok üljenek a brüsszeli széksorokban.”

Az ózdiak is úgy vélik, hogy az európai parlamenti választások kampányát szinte az egész kontinensen a migránshelyzetre fűzték fel a pártok. Emellett azonban rengeteg fontos kérdés merül fel a jövővel kapcsolatban.

„Természetesen kiemelten lényeges, hogy biztonságban éljünk az otthonunkban. Mi azonban szerencsére testközelből nem érzékeljük a televízióban látott nyugat-európai helyzetet – tette hozzá Szabó Andrásné. – Nagyon bízom benne, hogy így is marad, de ez nem azt jelenti, hogy teljesen elmérgesedik a magyar viszony az Európai Unióval. Érdekes kettősség ez, hiszen nekünk is szükségünk van a közösségre, ugyanakkor jó lenne minél több kérdésben a magyar érdekeket nézni. Ezért gondoltam én is, hogy eljövök, szavazok, hátha az az egy voks is jelent valamit.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában