szúnyogok

2019.06.18. 11:30

A turistaszezon is kárát látja a szúnyoginváziónak

A következő hetekben továbbra is erős, néhol extrém szúnyoginvázióval kell számolni.

Pap Gyula

A légi irtást tartják a leghatékonyabbnak

Fotó: Kozma István

A folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni – jelezte Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mint megtudtuk, nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt héten szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítani, mivel a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem engedik meg. Az elmúlt héten több száz, szúnyoggyérítésre vonatkozó kérelem érkezett a katasztrófavédelemhez, ezek elbírálása folyamatos.

Az, hogy melyik településen pontosan mikor is permeteznek, megtekinthető a katasztrófavédelem országos weboldalán, a heti programok menüpontnál.

„Április 30-a óta 300 településen, 158 ezer hektáron harcoltunk a vérszívók ellen. A folyókon levonuló árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni” – hangsúlyozta Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mint megtudtuk, ezen a héten 436 településen, összesen 100 ezer hektáron irtják a szúnyogokat. A következő hetekben továbbra is erős, néhol extrém szúnyogártalommal kell számolni. A katasztrófavédelem a legfertőzöttebb területeken folyamatosan szervezi a védekezési munkálatokat.

A helikopter hatásosabb

Bráz György, Tiszaújváros polgármestere a városban kialakult szúnyoghelyzet miatt levelet írt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ hivatala vezetőjének, melyben kérte a területnek az országos programba történő felvételét.

– Természetesen addig saját erőből is igyekszünk intézkedni, irtani a vérszívókat, ahogy a korábbiakban, ma is lesz úgynevezett melegködös felszín feletti védekezés, és péntekre rendeltünk a szakcégtől helikopteres permetezést. Azért ragaszkodunk a helikopterhez, mert tapasztalatunk szerint hatékonyabb az alacsonyabbról történő irtás, nem párolog el az irtószer, míg a földre érkezik. Bízom benne, hogy rövidesen az országos programba is sikerül felvételt nyernie a borsodi térségnek – teszi hozzá a polgármester. – A mindennapi közérzeten túl gazdasági negatív hatásokat is kiválthat a szúnyoginvázió, a turizmus is kárát szenvedheti a mostani szituációnak.

Kilencéves szúnyogok

„Egyértelmű, hogy az árvíz miatt van ekkora szúnyoginvázió, ami egyébként várható is volt” – számolt be a Tiszaújvárosi Krónikának Kerékgyártó István, a Tiszaújvárosi Városgazda Nonprofit Kft. ügyvezetője. Körülbelül egy hónapja vonult le egy kisebb árhullám a Tiszán, amikor apadni kezdett, a visszamaradt pocsolyákat biológiai szúnyogirtó szerrel lekezelték. A Tisza újabb árhulláma már nagyobb volt, mint az előző, így elég nagy mennyiségű víz került a hullámtérre, mindez párosult egy elég erős felmelegedéssel, és így robbanásszerűen keltek ki a szúnyogok. Gyakorlatilag ezt nem lehet megelőzni, csak utólag kezelni. A mostani szúnyogirtó szerek mind kontakt, tehát érintkezési idegmérgek, vagyis a kikelt és kifejlett szúnyognak, az imágónak találkoznia kell a szúnyogirtó szerrel. Korábban végeztek egy légi kémiai irtást ezer hektáron, de újra apadt a víz. A szúnyogok pedig akkor kelnek ki a vízből, amikor az oxigén már elfogyott. Legutoljára 2010-ben volt egy komolyabb árvíz, akkor a harmadfokot is meghaladta, a szúnyogok lerakták a petéiket az ártérre, és ezek gyakorlatilag 9 éves szúnyogok, amik most kikeltek.”

Az engedélyezett szer hatóanyaga a deltametrin. Ebben a hónapban 4-5 szúnyogirtó szert vonnak ki a forgalomból, így 2019. július 1-jétől egy szúnyogirtó szer marad a piacon, ez is egy Indiában gyártott újfajta szer, de a régi hatóanyag van benne. Sok a szúnyog, viszont kevés az irtásukkal foglalkozó szervezet, így ezekben a napokban-hetekben nagyon leterheltek, nem lehet egyik pillanatról a másikra megszervezni, engedélyeztetni a szúnyogirtást – fejti ki az ügyvezető.

Önkormányzati összefogással

Korábban már írtunk róla, hogy a miskolci önkormányzat elrendelte a légi szúnyogirtást. Az elmúlt hetek csapadékos, majd meleg időjárásának váltakozása rendkívül kedvező feltételeket teremt a kártevőknek, köztük a csípőszúnyogoknak. A biológiai szúnyoglárvairtások kedvező hatásának köszönhetően Miskolcon a szúnyoggal kapcsolatos problémák, bejelentések csak a csapadékos időjárást követően nőttek meg, főként Hejőcsaba, Martinkertváros és Szirma lakóterületeiről, az utóbbi napokban Diósgyőr kiskertes részeiről és a belvárosból.

A jelenlegi csípőszúnyog-fertőzöttség mértékét és a kiemelt városi rendezvényeket is figyelembe véve a Miskolci Városgazda Nkft. megrendelte a kémiai, azaz a légi szúnyogirtást, mintegy 1000 hektáron. A légi szúnyogirtást ma a késő délutáni óráktól kezdődően napnyugtáig végzik. Kedvezőtlen időjárás esetén az irtás a következő napokon, szerdán vagy csütörtökön lesz. Szerdán az önkormányzatok összefogásával többek között Onga, Gesztely, Ócsanálos, Újcsanálos, Hernádkak, Hernádnémeti, Bőcs, Belegrád településeken kezdenek még szúnyoggyérítésbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában