2019.08.01. 18:30
Idén visszatért a hegyaljai szőlő a normál kerékvágásba
A szőlőnél most fokozottan oda kell figyelni a növényvédelemre.
Érik a szőlő
Fotó: Bánhegyi Gábor
A szőlőtermelőknek kimondottan különleges év volt a tavalyi, hiszen a rövid tavaszt egy intenzíven meleg, kevés csapadékkal megáldott nyár követte, ami jelentősen előrehozta a gyümölcs érési folyamatát, így a korai fajták szürete már augusztus közepén megkezdődött, a tokaji nagyszüretet pedig szeptemberben tartották.
Kevés volt a csapadék
A nagy meleg hátránya az volt, hogy az aszúsodási folyamat nem olyan mértékben történt, ahogy várták, így jó minőségű volt ugyan a szüret, de jóval kevesebb aszú termett a reméltnél.
– Idén ennyire előre még nem tartunk, de az időjárás sem hasonlít a tavalyihoz.
A 2019-es év első negyede kiemelkedően száraz időjárású volt – mondja Goreczky Gergely, a tolcsvai székhelyű Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója. – Hó alig esett, a téli időszak alatt a talaj vízkészletei nem lettek megfelelően feltöltve. A tavaszi időszakban folytatódott a száraz időjárás, aminek a következtében a fakadás április elejétől kissé egyenlőtlenül haladt. Az időjárásban április utolsó hetétől állt be jelentős változás, ami igen csapadékos és hektikus jelleget hozott. A virágzás június elején kezdődött és viszonylag zavartalanul végbement. A csapadékos időjárás nyáron folytatódott, ami igen kedvezett mind a gyomflóra növekedésének, mind pedig a különböző gombás megbetegedések kialakulásának. Aki nem védekezett megelőzően és tudatosan, annak komoly növényvédelmi problémái alakulhattak ki az év további részében. Elsősorban peronoszpóra, lisztharmat és fekete rothadás jelentkezett a borvidéken.
Elindult a fürtzáródás
Goreczky Gergely elmondta, július első hetében elkezdődött a fürtzáródás, így a szőlő fejlődése jelenleg a sokéves átlagnak megfelelően halad, és a tavalyi nagyon meleg és korai évhez viszonyítva szerencsére 2-3 hét lemaradásban van.
– A zsendülés a korai fajtáknál már elkezdődött, a furmint és a hárslevelű esetében július utolsó, augusztus első hetére várható a zsendülés elindulása. A szőlő érésének folyamata a sokéves átlaghoz közelít. A termésátlag kisebb mint tavaly, de az átlagos normál évek szintjére tehető, a minőség jónak ígérkezik, bár még majdnem 2 hónap van a szüretig. A Grand Tokaj bizakodva néz a 2019. évi szüret elé, a szerződött termelőktől és parcellákról a felvásárlás a terveknek megfelelően, zavartalanul várható ez évben is – tette hozzá a vezérigazgató.
– Valóban kevés volt a csapadék a Tokaji borvidéken is – mondja dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. Az utóbbi hetek csapadékosabb időjárása miatt a talaj vízkészlete a szokásos mértékig feltöltődött, így a szőlő érését ez sem gátolja. A borvidéken megjelent kártevők miatt azonban fokozottan oda kell figyelni ebben az időszakban a növényvédelemre.