Miskolc

2019.09.13. 17:30

Bővülnek a bölcsődék

Megnövekedett az igény az új bölcsődei férőhelyek iránt. Sajnos az a tény, hogy Miskolcon jelenleg nincs elegendő.

Nagy-Hankó Krisztina

Nagy igény a bölcsődékre (illusztráció)

Forrás: ÉM

„Az elmúlt években ugyan volt férőhelybővítés, ennek ellenére továbbra is kevesebb kisgyermeket tudnak elhelyezni, mint amennyire igény lenne” – mondta Gúr Péter, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény igazgatója. Javaslata, hogy továbbra is időben jegyeztessék elő a szülők gyermekeiket, ha bölcsődei ellátást szeretnének igénybe venni. Százszázalékos a jelenlegi kihasználtság, és mindenhol van várólista. Legutóbb a Hajós úti Napraforgó bölcsődében volt férőhelybővítés, most pedig indul a felújítás a Bokréta úti Margaréta bölcsődében is, ahol szintén nő a létszám. Az intézmény jelenleg 84 gyermek gondozását biztosítja 6 csoportban. A bővítésnek köszönhetően 112-re nő a férőhelyek száma. Ennek megvalósulása fél éven belül várható – tette hozzá az igazgató. A közeljövőben egy nyertes pályázatnak köszönhetően a Szentpéteri kapui Heim Pál bölcsődében lesz jelentős bővülés. Illetve tervezik három új bölcsőde létesítését is, ezekre még most nyújtott be pályázatot az önkormányzat. Ezeket olyan területen jelölik ki, ahol jelenleg hiányzik a bölcsőde.

Egyforma szakmaisággal

Most 10 intézmény működik Miskolcon, közel 800 férőhellyel. Egy csoportban 12 gyermek lehet a jogszabály szerint. A szülőnek az a fontos, hogy vagy a munkahelyhez közeli legyen a bölcsőde, vagy valamelyik hozzátartozóhoz legyen közel. Vannak úgynevezett „divatos” bölcsődék is, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy szakmailag a többi nem megfelelő. Maximálisan egyforma szakmaisággal működnek az intézmények, erre törekednek – hangsúlyozta a szakember. Ez az a terület ma, ahol jó a képzés, a jelentkezők száma magas és a szakmailag legalkalmasabbak kerülnek be.

– A bölcsődék tartanak nyílt napokat, ki tudja választani a szülő, melyik intézmény szimpatikus számára. Nincs területi felosztás, városon belül bármelyik bölcsit választhatja. Érthető, hogy meghatározó a személyes benyomás, hiszen a pici gyermekét bízza „idegenekre” – vélekedett Gúr Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában