2019.09.20. 15:00
Kétemberes sajt készül
Bor, zene & gasztro, ez lesz a Mindszenthavi Mulatság.
Hegedűs Imre és ifjú segédje
Brutális, kétemberes sajt készül Bodrogkeresztúrban. Nagyjából negyven kilogrammos, comté típusú sajtot készít Hegedűs Imre sajtmester szeptember 28-án, szombaton Bodrogkeresztúrban a Mindszenthavi Mulatság keretében, így holló legyen a talpán, aki ezzel akarná várni a rókát, akinek igencsak ügyesnek kell lennie, hogy a kiéneklést követően egyrészt időben elugorjon a méretes sajt elől, másrészt pedig már most kondiznia kell, hogy el tudja majd cipelni a zsákmányt.
2019. szeptember 27–28-án immár 10. alkalommal rendezik meg a Mindszenthavi Mulatságot Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud településein.
A két falu sokkal több, mint amit a sietős átutazó lát: a bronzkor óta lakott Tokaj-Hegyalját szobrászok, fotóművészek, kézművesek és természetesen elhivatott borászok is lakják.
A „mutatvány” 10 órakor kezdődik a település piacán. A közönség részt vehet a sajtkészítés teljes folyamatában, a tejfogadástól, egészen a sajt megformázásáig.
A nap folyamán a piacon helyi és környékbeli termelők sajtjait, termékeit is megkóstolhatják az érdeklődők.
Hegedűs Imre így vall a sajtkészítés iránti vonzalmáról a Sajtfogások című kötetben: „Világ életemben szerettem az eszközökkel, szerszámokkal, gépekkel bánni. Mikor korábbi munkahelyem, a tejfeldolgozó üzem épült, ott is valamennyi eszközt látni, használni akartam, így keveredtem oda egy háromszáz literes sajtkádhoz. Tudni akartam, hogy mi miért van ott, mi a célja és persze, hogy hogyan is működik. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy hobbimmá vált, hogy sajtot készítsek, eleinte heti egy napot töltöttem ezzel, később jóval többet.”