Bodrogkeresztúr

2019.09.30. 12:30

Kézműves sajt készült

Jó érzékkel kiválasztja a hozzávalókat, és gondosan követi a meg­felelő receptet.

Pap Gyula

Készül az óriás comte sajt

Fotó: Bujdos Tibor

Mintegy 36 kilogrammos, több mint 60 centiméter átmérőjű comté típusú sajtot készített Hegedűs Imre sajtmester szombaton Bodrogkeresztúrban a Mindszenthavi Mulatság keretében.

Immár 10. alkalommal rendezik meg a Mindszenthavi Mulatságot Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud településein. A „látványsajtkészítés” a település piacán zajlott, és a közönség részt vehetett a teljes folyamatában, a tejfogadástól egészen a sajt megformázásáig.

A finom sajt titka

Kérdésünkre, hogy mi a finom sajt titka, Hegedűs Imre a többi között azt is elmondta: minden egyes összetevő rendkívül fontos, kezdve a tehéntől – jelen esetben siló­mentes táplálékon nevelt állatok szolgáltatták az alapanyagot – az érlelésig, de a technológiánál még fontosabb maga az ember, aki jó érzékkel kiválasztja a hozzávalókat, és gondosan követi a sajtkészítés receptjét.

 

A méret sem mindegy. Más-más ízben készülnek a különböző méretű sajtok – árulta el a mester.

Sajnos a friss sajt kóstolásáról le kellett mondaniuk az érdeklődőknek, egy év az erre való várakozási idő – amely alatt sózzák, érlelik az alapanyagot –, utána kerülhet az asztalra a most készített csemege.

A program keretében egyébként a piacon helyi és környékbeli termelők sajtjait, termékeit kóstolhatták meg az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában