2019.09.30. 12:30
Kézműves sajt készült
Jó érzékkel kiválasztja a hozzávalókat, és gondosan követi a megfelelő receptet.
Készül az óriás comte sajt
Fotó: Bujdos Tibor
Mintegy 36 kilogrammos, több mint 60 centiméter átmérőjű comté típusú sajtot készített Hegedűs Imre sajtmester szombaton Bodrogkeresztúrban a Mindszenthavi Mulatság keretében.
Immár 10. alkalommal rendezik meg a Mindszenthavi Mulatságot Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud településein. A „látványsajtkészítés” a település piacán zajlott, és a közönség részt vehetett a teljes folyamatában, a tejfogadástól egészen a sajt megformázásáig.
A finom sajt titka
Kérdésünkre, hogy mi a finom sajt titka, Hegedűs Imre a többi között azt is elmondta: minden egyes összetevő rendkívül fontos, kezdve a tehéntől – jelen esetben silómentes táplálékon nevelt állatok szolgáltatták az alapanyagot – az érlelésig, de a technológiánál még fontosabb maga az ember, aki jó érzékkel kiválasztja a hozzávalókat, és gondosan követi a sajtkészítés receptjét.
A méret sem mindegy. Más-más ízben készülnek a különböző méretű sajtok – árulta el a mester.
Sajnos a friss sajt kóstolásáról le kellett mondaniuk az érdeklődőknek, egy év az erre való várakozási idő – amely alatt sózzák, érlelik az alapanyagot –, utána kerülhet az asztalra a most készített csemege.
A program keretében egyébként a piacon helyi és környékbeli termelők sajtjait, termékeit kóstolhatták meg az érdeklődők.