2020.02.23. 20:30
A negyvennapos böjt, az nem koplalást jelent
Nem kell a laktató, finom és egészséges ételekről lemondani márciusban sem.
Régen a böjt olyanynyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek a koplalók. A böjtölés annyira megviselte a hívőket, hogy az egyház engedményt tett: megkülönböztette a hideg- és a melegvérű állatokat; a böjti tilalom csak az utóbbira vonatkozott, így halat például ehettek a negyven nap alatt.
Hal és gabona
Manapság azért sokkal szélesebb a konyhában felhasznált alapanyagok skálája, így a böjti tiltások nem feltétlenül jelentenek koplalást. Sőt, a finom fogásoknak sem kell negyven napig búcsút intenünk. Halat készíthetünk szinte akármilyen módon – arra azért figyeljünk, hogy tejet, tojást ne használjunk az ételhez, tehát a rántott dolgokról le kell mondanunk.
Azoknak, akik komolyan veszik a megtisztulást, remek gabonás receptek állnak rendelkezésükre. A rizs, az árpa, a köles, a rozs, a zab, a kukorica, a polenta és a búza minden mennyiségben fogyasztható. Aszalt gyümölcsökkel, magvakkal s mézzel készítve mennyei energiabombákat gyárthatunk.
Mindemellett ehetünk bármilyen zöldséget is, így a böjt nagyszerű alkalom arra, hogy feltöltsük a tél során kimerített vitaminkészleteinket. A zöldséges rizsgolyóhoz fél kiló barna rizs vagy sima rizs, 20 deka tönkölymorzsa, 15 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 20 deka vegyes zöldség (sárgarépa, brokkoli, hagyma, fokhagyma, zöldbab, zöldborsó), 1 fej vöröshagyma, fél deci extra szűz olívaolaj, késhegynyi kurkuma, őrölt gyömbér, kevés tengeri só kell.
A rizst előző éjszaka beáztatjuk, másnap megmossuk és főzzük. Amikor már majdnem kész, hozzáöntjük a vegyes zöldséget, és megfűszerezzük. Ha kihűlt, hozzákeverjük a tönkölylisztet, apró pogácsákat formázunk belőle, és a morzsába forgatva kevés olajon aranybarnára sütjük.
(A borítóképen: A zöldséges rizsgolyó kitűnő táplálék | Fotó: Shutterstock/Illusztráció)