2020.02.03. 15:00
Disznótoros étkek napja
Jót ettek, ittak szombaton a Berezdi pincesoron.
Elkészült a fűszeres sült kolbász
Fotó: Tóth Balázs
A Virgonckodók csapata nyerte idén a cserépi böllérfesztivált, amely a forralt boros disznótoros rendezvény egyik fő attrakciója volt. A Berezdi pincesorra sokan kilátogattak a színpadi programok, az étel- és italkínálat miatt, hiszen lehetett pálinkázni és forralt borozni is, s sokféle disznótoros ételt is meg lehetett kóstolni.
Fogás, szúrás, tisztítás
Csetneki László, a zsűri elnöke elmondta, a negyedik alkalommal tartott versenyen betegségek miatt öt csapat indult. A feladataik között volt a fogás, a szúrás, a tisztítás, a hasítás, a bontás és a hús szétszedése is. Aki a húsba belevágott, az már hibázott.
– Az ételek közül először hagymás vért kellett készíteniük. Kettő csapat kiemelkedőt hozott, kettő viszont rosszat. A hagymás vért azért szeretjük, mert szaftos, ők viszont alig tettek bele hagymát és fűszereket. Oda kell figyelni, hogy megfelelő mennyiségű fűszert használjunk, mert önmagában a vérnek nincs íze. Kellett készíteni böllértálat hurkával, kolbásszal és egy sülttel, ami lehetett pecsenye, vagy tarja is. A karajnak ilyenkor még egy tejsavas erjedés kell, legalább 24 órányi utóérés kell. Ezt sokan elfelejtik, s elkészítik aznap a rántott húst, ami rágós lesz. A csapatok a következő évre mindig megfogadnak valamit a tanácsainkból, bár a disznóvágásnál ahány ház annyi szokás. Egy-egy fokot mindig haladnak a nagyszerű munka felé. Az összvélemény szerint a csapatok nagyon szorgalmasan dolgoztak, odafigyeltek mindenre. A vendégsereg sokkal nagyobb volt, mint tavaly, és most mi dagonyáztunk, nem a disznók. Az idő egyszer fagyott, most pedig felolvadt, de a kilátogató sok ember jól érezte magát – értékelt a zsűri elnöke.