koronavírus

2020.05.04. 13:00

Miért segíthet a vérplazma-terápia?

A betegségen átesett emberek jelentkezését várják, hogy vérük ellenanyaga másoknak is segíthessen.

Hegyi Erika

Budapest, 2020. április 28. Vérplazmát ad egy nõ a budapesti Biotest plazmaferezis állomáson 2020. április 28-án. Vérplazma adására kérik a koronavírus-fertõzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek a tüneteket enyhítõ kísérleti vérplazmaterápia kidolgozásához és alkalmazásához. A terápiát már alkalmazzák egy betegen, akinek a kezelése ígéretes. A donorjelöltek jelentkezését a koronavirusplazma.hu oldalon is várják. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Sok szó esik ezekben a napokban az úgynevezett vérplazma-terápiáról. Az új eljárással a koronavírussal fertőzött, súlyos állapotban lévő betegeket próbálják meg gyógyítani. A terápia lényegéről kérdeztük dr. Lacza Zsombort, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettesét.

Ki alkalmas?

Lacza Zsombor elöljáróban kifejtette: az aktív vírusfertőzéses szakaszban lévő betegek szervezetében erős gyulladás tapasztalható. Ezt citokinviharként is szokták emlegetni, amit ésszerű lecsendesíteni, hogy a betegek jobban legyenek. Már vannak arra mutató adatok, hogy ennek egyik hatásos módja a vérplazma­adás. Tudni kell ugyanis, hogy aki már átesett a vírusfertőzésen, annak a szervezetében ellenanyagok termelődnek, és ezek az ellenanyagok valameddig ott maradnak a fertőzés lezajlása után is. Tehát ha egy betegen segíteni akarnak, akkor egy meggyógyult ember vérplazmáját adják be neki. Ez egyrészt gátolja a nagyon erős gyulladást, másrészt az ellenanyagok segítségével semlegesíti a vírust, magyarázta a szakember.

– Tehát ez egy jó terápia, de hogy mennyire jó, azt nem tudjuk még. Mint ahogy azt sem, hogy melyik fázisban lévő betegnek célszerű beadni. De a mostani kísérleteknek épp ez az egyik célja, hogy ezt kiderítsük. Azt is szeretnénk megtudni, hogy a sok-sok gyógyult emberből valójában ki alkalmas donornak, mert nem biztos, hogy mindenkinek megfelelő a vérplazmája. A még megválaszolatlan kérdések miatt indítottunk egy tudományos vizsgálatot, melynek során 20 betegnél alkalmazzuk a terápiát, majd elemezzük az eredményeket. Ha azt tapasztaljuk, hogy a szérumadás sikeres, akkor természetesen folytatjuk – vázolta fel.

Nem elég gyorsan

Miért nem termelődik minden beteg szervezetében megfelelő mennyiségű ellen­anyag? Mint fogalmazott, lehet, hogy mindenkinél termelődik, csak nem elég gyorsan. A terápiával időt lehet nyerni, lassítani lehet a betegség súlyosbodását. A vérplazma-transzfúzió orvosilag rutinbeavatkozásnak számít.

Dr. Lacza Zsombor Fotó: ÉM

– Várjuk az önkéntes donorok jelentkezését. Olyan embereket, akik meggyógyultak a betegségből. Mindegy, hogy erősen vagy gyengén reagált a szervezetük a vírusra, mert tudni szeretnénk, hogy aki átesett a betegségen, annak mennyire semlegesíti a vére a koronavírust. Ez nagyon fontos, hiszen ebből lehet megtudni, hogy ki lesz alkalmas valójában donornak. Valószínűleg az, akinek a vérében az ellenanyag magas koncentrációban van jelen. De az is fontos információ, hogy mi lesz velük később, megkaphatják-e újra a betegséget, és hogy mennyi ideig áll fenn a védettség. Ezek alapvető kérdések, melyekre keressük a választ – hangsúlyozta dr. Lacza Zsombor.

Időnyerés

Elmondta azt is, hogy aki donornak jelentkezik, első körben vért vesznek tőle és torokkenetet, ha nincs két negatív vírustesztje. A kutatócsoport tagjai megmérik a vér vírussemlegesítő hatását. Abban az esetben, ha az illető alkalmas donornak, és vállalkozik a plazmaadásra, akkor egy egyeztetett időpontban bemegy a laborba. Ha nem tud bemenni, akkor az operatív törzs segít a szállításban. Utána a donornak nincs más teendője, a plazmavétel félórás művelet. A plazma hamar visszatermelődik, hiszen csak vízből és fehérjéből áll. A donor a plazmavétel után egy kicsit eszik és iszik, és máris rendben van.

A szakember hangsúlyozta: a vérplazma-terápia átmeneti kezelés, amit nagyon gyorsan elérhetővé kell és lehet tenni mindenki számára. De tulajdonképpen ennek az időnyerés a célja azokra hetekre, amíg a célzott terápiákat és oltásokat ki nem fejlesztik más kutatócsoportok. Hiszen igazán ezekkel lehet majd hatásosan gyógyítani a betegséget. Megtudtuk azt is, hétfőig 118 donor jelentkezett, de körülbelül csak a harmaduk lesz alkalmas plazmaadásra.

A gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését az [email protected] e-­mail-címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várja a kutatócsoport.

(A borítóképen: Vérplazmát ad egy hölgy)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában