zenetanítás

2020.06.09. 08:00

A zene életre is nevel

A szerencsi zeneiskolások a nemzetközi online versenyeken is megállják a helyüket.

Novák Krisztina

Forrás: ÉM

Osztás Viktória 2006 óta tanít szolfézst és zongorát a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Zeneiskolájában, és ezzel párhuzamosan a Széptan Alapfokú Művészeti Iskola mádi tagozatán is oktat.

Jól muzsikálnak

– Igazi zenészcsalád vagyunk, hiszen a férjem, Osztás Tamás klarinét- és szaxofonművész, és fúvószenekari karnagy, anyósom fuvolaművész, apósom klarinétművész, és ők alapították a szerencsi FanFár Fiatal Fúvósok Egyesületét – kezdte a zongoratanárnő, aki családjával Bekecsen él. – Szerencsére szép számmal vannak növendékek, és az évek folyamán kialakult egy jó kis csapat. Nem ritka, hogy egy családból több gyereket is tanítok. – Osztás Viktória nevetve mesélte, hogy a saját gyermekei mondhatni az anyatejjel szívták magukba a zene szeretetét. A tizenkét éves Csenge és a tízéves Tamás is zeneiskolások, akik mindketten szaxofonoznak.

– A járványveszély előtt is igyekeztem aktívan részt venni a különböző versenyeken a diákjaimmal – tudtuk meg a tanárnőtől. – Úgy gondolom, ez kiváló lehetőség arra, hogy megmutassák a kreativitásuk és az egyéniségük. Ráadásul a verseny olyan pozitív ­stressz, amit muszáj megtanulniuk kezelni, és ezt a képességüket az életük során számtalan helyzetben előnyösen tudják majd kamatoztatni. A türelem és a kitartás elengedhetetlen feltétele a zenetanulásnak – amelynek számtalan előnye sokszor csak a későbbiekben mutatkozik meg –, és a mai gyors és azonnali eredményeket követelő világban ezt már „tanulni-tanítani” kell. Éppen ezért a támogató szülői háttér elengedhetetlen a hivatásunkban, amiért hálás vagyok.

Osztás Viktória az online oktatás idején is kereste a lehetőségeket, ahol a tanítványai a nagyközönség előtt is bizonyíthatnak. Így talált rá május elején a törökországi EvdeSanatVar Müzik Festivali nevet viselő Facebook-csoportra, ahol éppen online zongoraversenyt hirdettek. Tizenhét ország nevezésében ötszáztíz ifjú zongorista képviseltette magát, és a szakmai zsűri díjai mellett közönségdíjat is osztottak. Ennek köszönhetően a gyerekek videóira – a verseny közösségi oldalán – ötvenöt ország lakosai szavazhattak.

Szép eredmények

Osztás tanárnő növendékei közül Balázsfalvi Barbara a közönségszavazáson az előkelő hetedik helyen végzett, és Estovk István is sikeresen szerepelt. Négykezes kategóriában Osvay-Szabó Blanka és Osvay-Szabó Bernadett a fantasztikus negyedik, Szabó Ágota és Szabó Zsófia pedig a kiváló ötödik helyen végzett a fesztiválon.

– A bátyám tanult először zongorát, ami nekem is nagyon megtetszett, ezért első osztályos korom óta járok a zeneiskolába – kezdte Barbara. – Tanárnővel könnyen összeszoktunk, és az évek során közel kerültünk egymáshoz. A hagyományos és az online órákon a tanulás mellett mindig beszélgetünk is. Nagyon izgulós típus vagyok, a vizsgákon kezdetben remegett a kezem, de Osztás tanárnő segítségével leküzdöttem a lámpalázam. A legutóbbi középiskolai szalagavatón már az egész iskola előtt játszottam. A zongorázás felszabadít, és a feszültséget is a zongorajáték segítségével adom ki magamból.

(A borítóképen: Osztás Viktória)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában