2020.09.10. 07:30
A füst jelezte az új cukor születését Szerencsen
Szeptember 8-ra várható az idei új cukor Szerencsről.
Forrás: Shutterstock
Ezt olvashatták 1960. szeptember 7-én az aznapi Észak-Magyarországot fellapozók.
Répa és cukor vagonszám
Elkezdődött az „édes” szezon – írta meg a lap.
„Több mint hetvenedszer füstöltek rá a Szerencsi Cukorgyár öreg kazánjai, égre bodrozódó füstjükkel hírül adva az új cukor születését.”
A részletekben gazdag beszámoló azt tudatta: az előző évit meghaladó volt a cukorrépatermés. Ez örvendetes hír, de egyben több feladat forrása is. A gyár eddig sem keveset termet: 1959-ben, fennállása óta először naponta 242 vagon cukorrépát dolgozott fel. Ebben a szezonban sem akarnak kevesebbet 240 vagonnál.
A cukorrépa kitermelésének és szállításának óramű pontossággal, tervszerűen kell folynia, hiszen a gyár rakterületén csupán 4–5 napra elegendő répát lehet tartalékolni.
Nem kevesen kóstolhatják majd meg a szerencsi új cukrot: a gyár egynapi termelése 30–35 vagon. Ez hétköznapi értelemben is használatos mennyiségre átszámítva több mint 300 ezer kilogramm – foglalta össze hatvan évvel ezelőtt a témával foglalkozó napilap.
(A borítóképen: Harmincöt vagon cukor előállítására volt képes a Szerencsi Cukorgyár)