orvosi rendelő

2020.10.05. 19:30

A gólyafészek maradt, minden más megújult

Megújult az orvosi rendelő Nyékládháza ládházi városrészében.

Nagy-Hankó Krisztina

balról: Szabolcsi János, Tállai András és Tóth Balázs

Fotó: Bujdos Tibor

Az intézményben felnőtt- és gyermekháziorvos rendel, illetve védőnői szolgálat is működik.

A pénteki átadóünnepségen Tóth Balázs polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Tállai András miniszterhelyettes, államtitkár tartott beszédet.

– Most a járvány köti le minden gondolatunkat, hiszen javában zajlik a második hullám. Az első hullámban bezárkóztunk, otthon maradtunk és leállt az ország – mondta Tállai András. – Ennek egészségügyi szempontból nagyon nagy eredményei voltak, viszont társadalmi és gazdasági következményei lettek. Ezt nem szeretnék megismételni, mert Magyarországnak működnie kell. Benne minden egyes településnek, így Nyékládházának és intézményrendszerének is – tette hozzá a térség országgyűlési képviselője. – Most máshogy kell védekeznünk, egyéni felelősségünk a szabályok betartása. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az élet nem állt meg, mint az, hogy itt lehetünk a megújult orvosi rendelő átadásán, amelyet még valamikor a hetvenes években építettek, ezért éppen ideje volt a rekonstrukciónak, melyben partner volt a kormány és az Európai Unió is – hangsúlyozta.

– A ládházi orvosi rendelő energetikai és infrastrukturális fejlesztése ez év márciusában kezdődött – mondta Tóth Balázs polgármester. – El kellett költöznie az orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak az ügyelet épületébe, és az is nehezítette a munkálatokat, hogy akkor jelentették be a járványügyi veszélyhelyzetet. Illetve még egy dologra kellett nagyon nagy hangsúlyt fektetni, a felújításra váró épület kéményén található a város egyetlen gólyafészke, amelyet meg kellett őrizni. A tető kivitelezési munkálatait emiatt április közepéig be kellett fejezni. Ezután elindult a belső átalakítás, nagyobb, észszerűbb tereket hoztak létre. Majd az akadálymentesítés következett – sorolta a polgármester. Pályázati forrásból és önkormányzati önerőből együttesen valósult meg a beruházás. A lakosság nagyjából a felét, megközelítőleg 2500 főt szolgál ki az orvosi rendelő.

Tágasabb, modernebb

– Funkcióiban nem változott az épület struktúrája, az orvos és a nővér külön helyiségben van továbbra is, de tágasabbak lettek a terek – mondta dr. Veréb Ilona háziorvos.

Az ápolónők is elegendő helyet kaptak, hogy megfelelően elláthassák a betegeket és az adminisztrációt. Minden modernebb lett a házban, nemcsak energetikailag, de az áramellátás is, és számos egyéb apróság kapott helyet, ami a mindennapi munkát megkönnyíti. Olyan megoldásokat használtak a felújítás során, melyekkel kényelmes és esztétikus lett a belső tér.

A munka az új rendelőben folytatódik hétfőtől, de továbbra is a pandémia miatti szabályok betartásával – emelte ki a doktornő.

(A borítóképen: Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában