Ezt írtuk anno 2001-ben

2021.01.11. 07:30

Sikerfilmet írt az újságíró

Az Üvegtigris szerzője mesélt a forgatókönyv születéséről.

Forrás: ÉM

Búss Gábor Olivér neve bizonyára nem ismeretlen az Észak-Magyarország olvasói előtt. Azt azonban kevesebben tudhatják, hogy az újságírás mellett e név egy hamarosan a mozikba kerülő filmmel is összekapcsolható – vezette be a történetet az Észak-Magyarország a 2001. január 2-i számában.

Ágyhoz kötve

A később máshoz nehezen hasonlítható sikerű film, az Üvegtigris forgatókönyvét jegyezte a szerkesztőséget akkoriban erősítő újságíró. – Három éve egy szerencsétlen autóbaleset hosszú időre megváltoztatta az életemet. Az elhúzódó felépülés rengeteg kényszerűen tétlen időt adott, melynek átvészeléséhez kézenfekvő eszköz volt az írás. Kellett valami, ami bizonyos értelemben az ágyhoz kötve is aktívvá tesz, hiszen nehezen viseltem, hogy minden pusztán körülöttem történik, anélkül, hogy bármit is tudnék befolyásolni. Írni kezdtem tehát. Élményeket, melyeknek magam is részese vagy legalább hallgatója voltam. Korábban számtalan abszurd helyzetet éltünk át a barátaimmal, melyeket érdemesnek tartottam megörökíteni – emlékezett vissza a kezdetekre Búss Gábor Olivér. E történetek végül egyetlen egésszé álltak össze, egy forgatókönyvvé. Ezt Rudolf Péternek küldte el. Majdnem egy év után megszólalt a telefon. Rudolf Péter jelentkezett: nem kevesebbet kért, mint felhatalmazást a rendezéshez. A válasz igen volt.

(A borítóképen: Rudolf Péter, az Üvegtigris társrendezője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában