Projekt

2021.07.27. 09:00

Augusztusban rajtolhat a dél-kiliáni rendelő építkezése

Még mindig nem mindenki nyugodott bele a dél-kiliáni új orvosi rendelő építésébe.

Szaniszló Bálint

Fotó: ÁM

Évek óta megy a vita arról, hogy épüljön-e és milyen módon új orvosi rendelő a dél-kiliáni lakótelepen. Egy biztos, hogy a régi rendelők felett már alaposan elszállt az idő, és – bár sokan ezt szeretnék – felújításukra, korszerűsítésükre nem sok az esély.

Éppen ezért indította be még az előző önkormányzat azt a projektet, amelynek révén a régi közelében egy vadonatúj épületben korszerű egészségházat alakítanának ki. Ezzel a projekttel az volt a baj, hogy – a lakótelepen élők egy része szerint – túl sok helyet venne el ez a zöldfelületektől, túl sok fa kivágásával járna az építkezés.

A környezetért aggódók az utóbbi időben több ízben is tiltakoztak, demonstráltak a beruházás ellen.

A támogatók szerint az igencsak népes lakókörnyezet számára nagyon fontos, hogy korszerű környezetben kapjanak alapvető egészségügyi ellátást a kiliániak.

Az önkormányzattal folytatott pró és kontra egyeztetések vége az lett, hogy tavaly egy kérdőív kitöltésével nyilváníthattak véleményt a helyiek, támogatják-e az új rendelőépület kialakítását az arra rendelkezésre álló helyen, vagy sem. A szavazás eredménye 58–42 lett százalék az igenek oldalán. A lakossági támogatottság tudatában, mérlegelve az érveket, az önkormányzat úgy döntött: indulhat az új rendelő beruházása.

Egy napokban megtartott lakossági fórumon kiderült, hogy az építkezést ellenzők indulatai még mindig nem jutottak nyugvópontra, az ellenérzés még megvan.

Korszerű körülmények

A projekt tartalma szerint egy 5 rendelős felnőttorvosi rendelőt, egy kétrendelős gyermekorvosi rendelőt, valamint kétszobás védőnői szolgálatot alakítanak ki az új egészségház épületén belül.

Az egészségházra vonatkozóan egyébként már rendelkezik a város kiviteli tervdokumentációval és építési engedéllyel.

A hírek szerint már megvan a projekt kivitelezője is és az építkezés maga augusztusban el is kezdődhet, és várhatóan egy évre van szükség a befejezéshez. Mivel pályázati pénzről van szó, figyelni kell a határidőkre is. A rendelő építésével kapcsolatos támogatás pályázati felhívása 2022. december 31-ig ad lehetőséget a projekt fizikai befejezésére, így van esély arra, hogy a határidőt tartani tudja az önkormányzat, illetve az építő.

(A borítóképen: A rendelő látványterve)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában