2021.08.17. 21:00
Nehézség után a finisre készül a tokaji borvidék
Holnap erről a témáról is bővebben olvashatsz a portálunkon.
Forrás: ILLUSZTRÁCIÓ
Fotó: Shutterstock
A Dunántúlon már szüretelik a korai szőlőfajtákat, de Tokaj-Hegyalja esetében, ahol – ha minden ideális teljesen más a helyzet, hiszen akár az ősz végéig is elnyúlik a szüret vége: az itt termesztett fajták kései érésűek. Most még jócskán az érés elején, közepén járnak a szőlők.
„Ahhoz képes, hogy milyen tavaszunk volt – hűvös és meglehetősen csapadékos – és még a május vége és június eleje is ilyesmivel köszöntött ránk, köszönjük, megvagyunk – kezdte a tokaj-hegyaljai helyzetjelentést dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. – Mindezek után az elmúlt száz esztendő legmelegebb júniusa és júliusa köszöntött ránk, tehát a korábbi, közel három hetes elmaradást, amit még rügyfakadás idején és a fejlődés kezdeti szakaszában mutatott a szőlő, azt nagyrészt behozta. Talán egy pici lehet még az elmaradás, de a borvidék nagy részén átlagos, átlaghoz közeli az érésmenet. Ahogy mondani szoktuk, a szőlő bezsendült, még a kései érésű furmint és hárslevelű szőlők esetében is elindult az érés folyamata. A mostanság esett csapadék ilyenkor még jól jön a bogyónövekedés folyamatában.”
Az elnök jelezte, hogy a termés várható mennyiségét ilyenkor még nem lehet teljesen megbízhatóan megbecsülni. „Most az látszik, hogy átlagos, átlaghoz közeli termésmennyiség várható Hegyalján. Ez magában hordozza a nagy mennyiség lehetőségét is.”