Fejlesztés

2021.10.23. 14:00

Valós idejű kép a turizmusról

Magyarország legátfogóbb valós idejű adatállománya fogja segíteni a magyar turizmus fejlődését.

Kiss Daniel

Fotó: Shuttertsock

Novembertől a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók is csatlakoznak a 2019-ben létrehozott Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK), így a teljes szektorról valós kép áll majd rendelkezésre a jövő év második felétől. A Magyar Turisztikai Ügynökség és a szakma meghatározó képviselői által aláírt nyilatkozatban foglaltaknak köszönhetően pontosan következtetni lehet majd arra, hogy célzottan kinek, hol és milyen üzenetekkel induljanak kampányok, illetve hogy hol érdemes további fejlesztéseket támogatni.

– A Magyar Turisztikai Ügynökség a hazai turizmus szolgáltatóival közösen azon dolgozik, hogy az ágazat minden területén megvalósuljon a digitális átállás, és a szereplők felkészüljenek a továbblépésre egy korszerű, eredményes jövő felé. Ez a folyamat most újabb mérföldkőhöz érkezett – közölte a hír kapcsán az MTÜ. – A kormány stratégiai célként tűzte ki a turizmusban az innovatív technológiai megoldások és folyamatok kialakítását, valamint a digitális attitűd fejlesztését. A mostani lépés is ezt szolgálja. Mindez nagyban hozzájárul, hogy a turizmus a magyar gazdaság valódi húzóágazata legyen – írták. A turizmusról szóló törvény 2021. júniusi módosításának köszönhetően a 42 ezer szálláshely adatait már közlő szállásszektor után így a vendéglátóhelyek és attrakciók is a digitális átállás útját követhetik.

Kutatható összefüggések

Az érintettek regisztrációja novembertől, az adatszolgáltatás pedig 2022 júliusától indul majd el.

Az átállást követően láthatóak lesznek a vendéglátóhelyek kapacitásai, a kihasználtság és a főbb fogyasztási kategóriák is. A turisztikai attrakciók esetében pedig nyomon követhető lesz, hogy mikor, milyen típusú jegyeket adnak el, illetve az, hogy a látogatók mivel fizetnek, és a megvásárolt jegyeiket mikor használják fel. A rendszer nemcsak a múzeumokra, kastélyokra, várakra terjed ki, hanem a fesztiválokra és fürdőkre is, vagyis minden olyan helyre, ahol jegyértékesítés zajlik. Ennek köszönhetően a turisztikai ügynökség szerint érdekes összefüggésekre lehet majd rávilágítani a szektorban.

Ha az ágazat hosszú távú versenyképessége, fenntarthatósága és hatékonysága a cél, ma már elengedhetetlen a szektorban dolgozó vállalkozások számára a digitalizáció – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség és a szakma képviselői által elfogadott nyilatkozatban.

Magyarország a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ bevezetésével élen jár ebben a folyamatban – írják. Az NTAK 2019-es elindulása óta a teljes szálláshely-szolgáltatói szektor belépett a digitális adatrögzítés XXI. századi világába, a mostani aláírók pedig a rendszerhez való csatlakozással hozzájárulnak ahhoz, hogy a teljes szektort érintően naprakész információk álljanak rendelkezésre, ezzel is támogatva a magyar gazdaság fejlődését.

(A borítóképen: Húzóágazatként tekintünk a turizmusra)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában