Lovas mezőőr kerestetik!

2022.06.08. 11:30

Lovas és ló is kellene a miskolci lovas mezőőrséghez

Komoly gondban lehet a Miskolci Önkormányzati Rendészet: hiába indult újra a lovas mezőőri szolgálat, ló is kellene, és lovas is.

Szaniszló Bálint

Miskolc – földrajzi elhelyezkedésénél fogva – több olyan, zömében mezőgazdasági termelésre beállt külterülettel rendelkezik, ahová hagyományos ellenőrzési eszközökkel nehezen ér el a város közrendjéért a rendőrség mellett felelős Miskolci Önkormányzati Rendészet (Miör). 

Még a dr. Kriza Ákos vezette önkormányzat idején ennek a faramuci helyzetnek a megoldására találták ki a lovas mezőőrséget, mert a járőrpárosok hatékonyabban tudnak közlekedni, intézkedni a „járatlan utakkal” rendelkező külterületeken.

Előbb megszüntették

Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója a városi közgyűlés számára a testület tavalyi tevékenységéről készített beszámolójában lényegében elismerte, hogy „a mezei őrszolgálat külterületi ellen­őrzésben betöltött szerepe jelentős, hiszen talán az egyetlen olyan hivatalos szervezet, amely rendszeresen megjelenik a területen, másrészt pedig intézkedési jogosultsággal rendelkezik”.

A jelenlegi önkormányzat azonban előbb megszüntette a lovas mezőőrséget, és lényegében lakossági nyomásra indult el újra – két fővel – ez a fajta szolgálat. A járőrpáros megléte mindenképpen szükséges, hiszen érdemi intézkedéshez mindenképpen szükség van két járőr jelenlétére.

Vincze Csaba beszámolójában leírta, hogy „a lovas szolgálat 2021-ben 2 fővel újra elindult, ami egészen az év végéig zavartalanul működött”. Mellette részben gyalogosan, részben gépkocsival is járőröztek az önkormányzati rendészek a város külterületein.

A Miskolci Önkormányzati Rendészet mezőőri szolgálatának 2021. évi tevékenysége

Az igazgató így fogalmazott: „A lovas szolgálati formát kiemelten kezeljük, mert erre nagy a lakossági igény, a külterületi kihívásokra megfelelő választ ezzel a szolgálati formával tudunk adni, így a működtetésével továbbra is tervezünk.” A lovas mezőőrség ugyanis azért előnyös, mert „a lóháton történő megjelenés egyrészt csendes, másrészt váratlan, harmadrészt pedig olyan területekre is eljut, amely más módon nem közelíthető meg. A lakosság kifejezetten kedveli ezt a szolgálati formát, amelynek – bár jelentős költséggel tud csak működni – a betöltött szerepe kiemelt”.

Az igazgató azt is elismerte, hogy „a lovas mezőőri szolgálat felfüggesztésének megszüntetése, a járőrszolgálat visszaállítása – figyelembe véve az anyagi lehetőségeket is – nagyon komoly jelentőséggel bír mind szakmai, mind várospolitikai szempontból egyaránt”.

Elméletben létezik

A közgyűlési ülésen, amikor téma volt a Miör tavalyi tevékenysége, a Fidesz és a KDNP képviselői üdvözölték a lovas mezőőri szolgálat újbóli bevezetését. Dr. Kovács László (KDNP) így fogalmazott: „A lovas mezőőri szolgálat szerencsére újra működik, és ez jó...” „A lovas mezőőri szolgálat visszahelyezéséért érdemes volt lobbiznunk.” Ezt már Hollósy András (KDNP) mondta. Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg már csak egy lovas mezőőr van, azaz a lovas mezőőri szolgálat olyan fél éve csak elméletben létezik. „Hiba volt leépíteni, mert most nem lehet találni megfelelő embert a poszt újbóli betöltésére.” 

Vincze Csaba, a Miör igazgatója elismerte a problémát, év elején felmondott az egyik lovas mezőőr: „Nagyon nehéz lovas járőrszolgálat ellátására embert találni.” 

Megjelent a hirdetés

Hogy sikerül-e lovas mezőőrt találni, hamarosan kiderül. A város internetes oldalán hétfőn jelent meg a pályázati kiírás lovas mezőőr munkakör betöltésére. A kiírásban jelentkezési határidő nincs megszabva.

A lovas mezőőr főbb tevékenységi körei így szólnak: „A legelők, mezők állapotának ellenőrzése. Az elhanyagolt kiskertek, hétvégi ingatlanok ellenőrzése. Az illegális szemétlerakások felderítése. Természetkárosítással szembeni fellépés. Közös biztonsági akciók a rendőrséggel, polgárőrséggel és a közterület-felügyelőkkel.”

A pályázati feltételek azonban – összességében – nem egykönnyen teljesíthetők: más dolgok mellett gyakorlott saját lóval kell rendelkezni Miskolc közigazgatási területén belül, és közterület-felügyelői vizsgával is kell rendelkeznie a potenciális jelentkezőnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában